Μπάιντεν: «Ορθολογικός» ο Πούτιν αλλά έκανε λάθος εκτιμήσεις στην Ουκρανία

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2022 07:59
UPD:08:28
REUTERS/LEAH MILLIS
A- A A+

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε «εσφαλμένους υπολογισμούς» για την εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Τζο Μπάιντεν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ,  σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, είπε ότι πιστεύει ότι ο Πούτιν είναι ένας «ορθολογικός παράγοντας» που εκτίμησε κακώς τις προοπτικές του να καταλάβει την Ουκρανία. Ανέφερε επίσης ότι δεν πιστεύει ότι θα καταφύγει στη χρήση τακτικού πυρηνικού όπλου.

«Νομίζω… σκέφτηκε ότι θα τον υποδεχόταν με ανοιχτές αγκάλες, ότι εδώ ήταν το σπίτι της Μητέρας Ρωσίας στο Κίεβο και ότι θα τον καλωσόριζαν, και νομίζω ότι απλώς έκανε τελείως λάθος υπολογισμό», είπε ο Μπάιντεν. «Πιστεύω ότι είναι ένας λογικός παράγοντας που έχει κάνει πολύ λάθος υπολογισμό».

Παρότι τον χαρακτήρισε «ορθολογικό», ο Μπάιντεν υπογράμμισε πως θεωρεί «παράλογους» τους στόχους που επικαλέστηκε ο Πούτιν στο διάγγελμα για την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. «Αν ακούσετε την ομιλία που εκφώνησε μετά τη λήψη αυτής της απόφασης… Μίλησε για τη μεγάλη ιδέα… ότι έπρεπε να γίνει ο ηγέτης της Ρωσίας που θα ενώσει όλους τους ρωσόφωνους. Απλώς θεωρώ ότι είναι παράλογο», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Όταν ρωτήθηκε πόσο ρεαλιστικό πίστευε ότι θα ήταν για τον Πούτιν να χρησιμοποιήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο, ο Μπάιντεν απάντησε: «Λοιπόν, δεν νομίζω ότι θα το κάνει». «Αλλά νομίζω ότι είναι ανεύθυνο να μιλάει γι' αυτό», πρόσθεσε. 

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι ο Μπάιντεν προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι ο κόσμος κινδυνεύει με πυρηνικό «Αρμαγεδδώνα», σχολιάζοντας τους κινδύνους που θέτουν οι απειλές του Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων για να βοηθήσει την παραπαίουσα προσπάθεια της Ρωσίας να καταλάβει τμήματα της Ουκρανίας.

Θα συναντούσε όμως τον Ρώσο πρόεδρο; Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν έχει καμία «πρόθεση» να συναντηθεί με τον Πούτιν στο περιθώριο της προσεχούς συνόδου της G20, αλλά πρόσθεσε πως αυτό θα «εξαρτηθεί», ιδίως από το εάν ο Ρώσος ομόλογός του εκδηλώσει την πρόθεση να συζητήσει την απελευθέρωση Αμερικανίδας που παραμένει φυλακισμένη στη Ρωσία.

«Δεν έχω πρόθεση να τον συναντήσω. Αλλά αν για παράδειγμα έρθει να με δει στην G20 και μου πει ‘Θέλω να συζητήσουμε για την απελευθέρωση της (σ.σ. διάσημης αμερικανίδας μπασκετμπολίστριας Μπρίτνι) Γκράινερ’, θα τον συναντήσω. Αυτό που θέλω να πω είναι πως εξαρτάται», είπε. 

Η συνέντευξη του Μπάιντεν μεταδόθηκε αφού ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε από τους ηγέτες της G7 περισσότερα συστήματα αεράμυνας και μια αποστολή παρακολούθησης στα σύνορα με τη Λευκορωσία, καθώς η Ρωσία συνεχίζει να επιτίθεται σε βασικές υποδομές στην Ουκρανία με ένα νέο μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή