Μπάιντεν: Ο κόσμος μπροστά σε «Αρμαγεδδώνα» εάν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει πυρηνικά στην Ουκρανία

Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2022 07:03
UPD:07:05
REUTERS/LEAH MILLIS
A- A A+

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι ο κόσμος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα «Αρμαγεδδώνα» εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα για να προσπαθήσει να κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Δεν νομίζω πως θα μπορούσες εύκολα να (χρησιμοποιήσεις) τακτικό πυρηνικό όπλο χωρίς να καταλήξεις να προκαλέσεις πυρηνικό Αρμαγεδδώνα», έκρινε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε τις πιο ωμές δηλώσεις του μέχρι σήμερα σχετικά με την απειλή πυρηνικού πολέμου, σε μια εκδήλωση των Δημοκρατικών για τη συγκέντρωση κεφαλαίων ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών στη Νέα Υόρκη, λέγοντας ότι ήταν ό,τι πιο κοντά έχει ο κόσμος στην πυρηνική καταστροφή εδώ και εξήντα χρόνια. 

«Δεν είχαμε βρεθεί αντιμέτωποι με την προοπτική αποκάλυψης από τις ημέρες του (Αμερικανού πρώην προέδρου Τζον) Κένεντι και την κρίση των πυραύλων στην Κούβα», το 1962, είπε.  «Υπάρχει, για πρώτη φορά από την κρίση των πυραύλων στην Κούβα, άμεση απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων αν τα πράγματα συνεχίσουν να ακολουθούν τον ίδιο δρόμο που έχουν αυτή τη στιγμή», συνέχισε. 

Προειδοποίησε ακόμη πως ο Ρώσος ομόλογός του «δεν αστειεύεται» όταν διατυπώνει τέτοιες απειλές. «Έχουμε να κάνουμε με έναν τύπο που γνωρίζω αρκετά καλά», είπε ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στον Ρώσο πρόεδρο. «Δεν αστειεύεται όταν μιλά για πιθανή χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων ή βιολογικών ή χημικών όπλων, επειδή ο στρατός του, θα μπορούσατε να πείτε, υπολειτουργεί σημαντικά».

Ο Πούτιν και οι αξιωματούχοι του έχουν επανειλημμένως απειλήσει ότι θα χρησιμοποιήσουν το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους από το να υποστηρίξουν την Ουκρανία και να την βοηθήσουν να αντισταθεί στη ρωσική εισβολή που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο. Ένας φόβος επομένως είναι ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα «τακτικό» πυρηνικό όπλο μικρής εμβέλειας για να προσπαθήσει να σταματήσει την αντεπίθεση της Ουκρανίας στην πορεία της και να αναγκάσει το Κίεβο να διαπραγματευτεί και να εκχωρήσει εδάφη.

Εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλά, θα άφηνε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους με το δίλημμα για το πώς πρέπει να απαντήσουν, με τους περισσότερους ειδικούς και πρώην αξιωματούχους να προβλέπουν ότι εάν η Ουάσιγκτον απαντούσε στρατιωτικά, πιθανότατα θα ήταν με συμβατικά όπλα για να αποτρέψει την ταχεία κλιμάκωση σε έναν ολοκληρωτικό πυρηνικό πόλεμο. Όμως ο Μπάιντεν είπε το βράδυ της Πέμπτης: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει η δυνατότητα να (χρησιμοποιήσεις) εύκολα ένα τακτικό πυρηνικό όπλο και να μην καταλήξεις στον Αρμαγεδδώνα».

«Προσπαθούμε να καταλάβουμε ποια είναι η πόρτα της εξόδου του Πούτιν», είπε ακόμα ο Μπάιντεν. «Πώς μπορεί να βγει;», συνέχισε, αναφερόμενος στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. «Πώς θα μπορούσε να το κάνει με τρόπο που δεν θα υποστεί πλήγμα η υπόληψή του και δεν θα χάσει μεγάλο μέρος της εξουσίας του στη Ρωσία;».

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο Πούτιν έχει αρχίσει να βλέπει την ήττα στην Ουκρανία ως υπαρξιακή απειλή για το καθεστώς του, την οποία συνδέει με υπαρξιακή απειλή για τη Ρωσία, δικαιολογώντας ενδεχομένως, σύμφωνα με την κοσμοθεωρία του, τη χρήση πυρηνικών όπλων.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή