«Συγκοινωνιακό hub» ο Πειραιάς: Εγκαίνια για τους τρεις νέους σταθμούς του Μετρό

Κ. Αχ. Καραμανλής: Κατασκευαστικό επίτευγμα - Κόμβος υποδομών και μεταφορών ο Πειραιάς
Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2022 11:01
UPD:17:28
Eurokinissi/POOL
A- A A+

Για πολύ σημαντικό έργο που θα συνδέσει το μεγαλύτερο λιμάνι με το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, καθώς σε 55 λεπτά θα μπορεί να βρίσκεται κανείς από το «Ελ. Βενιζέλος» στον Πειραιά, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στα εγκαίνια των τριών νέων σταθμών της Γραμμής 3 του Μετρό, στον σταθμό «Δημοτικό Θέατρο». 

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ

Όπως είπε, το έργο «θα συνδέσει με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα τον Πειραιά με το κέντρο της Αθήνας, καθώς η διαδρομή αυτή θα χρειάζεται μόλις 20 λεπτά». «Είναι μία ακόμη αποδειξη της μεγάλης έμφασης που δίνουμε στα μεγάλα έργα υποδομής, που χρηματοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από ευρωπαϊκούς πόρους» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Στα τέλη του 2023 τα εγκαίνια του Μετρό στη Θεσσαλονίκη

EUROKINISSI/POOL

Ανέφερε ακόμη ότι «σε 15 - 16 μήνες από τώρα, στο τέλος του 2023 - το αργότερο στις αρχές του 2024 - θα έχουμε την ευκαρία να εγκαινιάσουμε το μετρό της Θεσσαλονίκης με πλήρη λειτουργία 5 σταθμών οι οποίοι είναι ταυτόχρονα και μουσεία με πιο εμβληματικό τον σταθμό της Βενιζέλου».

«Και Μετρό και αρχαία και εδώ στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη» συνέχισε προσθέτοντας πως «ακόμη και οι πιο καχύποπτοι θα πειστούν ότι αυτά που λέμε έχουμε τη δυνατότητα να τα κάνουμε πράξη». 

EUROKINISSI/POOL

Σημείωσε επιπλέον ότι δεν νοείται βιώσιμη, μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αλλά και παρεμβάσεις φιλικές προς τον πολίτη χωρίς επέκταση των μέσων σταθερής τροχιάς στο λεκανοπέδιο». «Το λεκανοπέδιο θα γίνει αβίωτο αν δεν υλοποιήσουμε τα σημαντικά έργα υποδομής με σημαντικότερα τη γραμμή 4 αλλά και τις επεκτάσεις της γραμμής 2» είπε.

Κ. Καραμανλής: Σπουδαίο έργο

«Ένα σπουδαίο έργο για το οποίο χρειάστηκε να ξεπεράσουμε πολλά εμπόδια σήμερα ολοκληρώνεται και επισήμως. Το Μετρό έφτασε στον Πειραιά» ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλής. Όπως σημείωσε οι τρεις νέοι σταθμοί αποτελούν ένα «πραγματικά κατασκευαστικό επίτευγμα».

«Ο Πειραιάς γίνεται μία σύγχρονη, μία πιο ανθρώπινη πόλη γιατί το Μετρό όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι το πλέον βιώσιμο και καθαρό μέσο που βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών. Με το έργο αναδεικνύεται ο Πειραιάς ως ένα ολοκληρωμένο συγκοινωνιακό hub, ένας κόμβος υποδομών και μεταφορών της ευρύτερης περιοχής» υπογράμμισε.

Στις 14.00, οι τρεις νέοι σταθμοί «Μανιάτικα», «Πειραιάς» και «Δημοτικό Θέατρο» παραδίδονται στο επιβατικό κοινό, εξέλιξη που αναμένεται να δώσει «ανάσα» στο κυκλοφοριακό πρόβλημα του Πειραιά, αφού αλλάζει ο τρόπος αστικής κινητικότητας της πόλης.

EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους, με τη λειτουργία των παραπάνω σταθμών προβλέπεται ημερήσια αύξηση της συνολικής επιβατικής κίνησης στο δίκτυο του Μετρό κατά 132.000 πολίτες ημερησίως, μειώνοντας τόσο την κυκλοφορία των Ι.Χ. οχημάτων κατά 23.000 ημερησίως όσο και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 120 τόνους ημερησίως. Σημειώνεται δε, ότι ο συνολικός χρόνος από το λιμάνι μέχρι το αεροδρόμιο θα διανύεται με το Μετρό σε μόλις 55 λεπτά.

Υπενθυμίζεται πως η επέκταση της Γραμμής 3 του Μετρό «Αγία Μαρίνα - Πειραιάς» περιλαμβάνει σήραγγα μήκους 7,6 χλμ. και 6 σταθμούς (Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια, Μανιάτικα, Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρο), καθώς και επτά ενδιάμεσα φρέατα εξαερισμού. Συνολικά η Γραμμή 3 «Δημοτικό Θέατρο - Δουκίσσης Πλακεντίας - Αεροδρόμιο» αριθμεί πλέον 27 σταθμούς.

Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, πρόκειται για μια επένδυση ύψους 730 εκατ. ευρώ σε περιοχές του Δήμου Πειραιά και των Δήμων της ευρύτερης περιοχής (Νίκαια, Κορυδαλλός, Αγ. Βαρβάρα) που σήμερα έχουν έντονα προβλήματα κυκλοφορίας.

Ο σταθμός «Πειραιάς» θα αποτελεί πλέον ένα σημαντικό συγκοινωνιακό κέντρο, αφού εκεί συνενώνονται λειτουργικά δύο Γραμμές Μετρό ( 1 και 3), το Λιμάνι, ο Προαστιακός σιδηρόδρομος και το Τραμ, διευκολύνοντας έτσι τις μετεπιβιβάσεις μεταξύ όλων των μέσων μεταφοράς.

Γ. Καραγιάννης: Ο Πειραιάς αποκτά τη θέση που του αξίζει

«Το Μετρό έφτασε στον Πειραιά! Το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας ενώνεται πλέον απευθείας με το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας σε λιγότερο από 1 ώρα και με το Σύνταγμα σε 20 λεπτά» σημείωσε, με ανάρτησή του, ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης.

Όπως επισήμανε,

«Πλέον,

• Οι εργαζόμενοι θα πηγαίνουν πιο γρήγορα και άνετα στην δουλειά τους.

• Οι μαθητές και οι φοιτητές στα μαθήματά τους.

• Οι νέοι και οι νέες θα πηγαίνουν πιο εύκολα και πιο γρήγορα προς τους χώρους διασκέδασης και ψυχαγωγίας.

• Οι άνθρωποι τρίτης ηλικίας θα μετακινούνται με μεγαλύτερη ευκολία και ασφάλεια στον προορισμό τους».

Κατά τον κ. Καραγιάννη, ο Πειραιάς αποκτά τη θέση που του αξίζει. Οι πολίτες αποκτούν τις υποδομές που τους αξίζουν».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή