ΗΠΑ: Σφοδρή επίθεση Μακέϊν στον Ομπάμα

Στην τρίτη και τελευταία τηλεοπτική αναμέτρηση των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές
Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2008 07:36
A- A A+

Σφοδρή επίθεση - όπως αναμενόταν από αρκετούς παρατηρητές - εξαπέλυσε ο Τζον Μακέϊν στον Μπαράκ Ομπάμα αναφερόμενος στη σχέση του με έναν πρώην «εξτρεμιστή» της άκρας αριστεράς στην διάρκεια της τρίτης και τελευταίας τηλεμαχίας των δύο υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές της 4ης Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ κατηγόρησε ακόμη τον Δημοκρατικό αντίπαλό του ότι επιδιώκει έναν «ταξικό πόλεμο».

Ο Μακέϊν απαίτησε από τον Ομπάμα να «δώσει εξηγήσεις» για τις σχέσεις του με τον Γουΐλιαμ Αγιερς, πρώην μέλος της εκτός νόμου οργάνωσης Weather Underground, που προέβαινε σε εξτρεμιστικές ενέργειες την δεκαετία του '60. Ο Αγιερς είχε συνεργαστεί με τον γερουσιαστή του Ιλλινόϊς στο Σικάγο. Ο Ομπάμα απάντησε με εμφανή εκνευρισμό: «Αρκετά. Ο κ. Αγιερς δεν έχει αναμειχθεί στην εκστρατεία μου, και δεν θα μου παρέχει συμβουλές στο Λευκό Οίκο».

Ακόμη, ο Μακέϊν επιτέθηκε στον Ομπάμα σχολιάζοντας αρνητικά το ότι τον παρομοιάζει με τον απερχόμενο πρόεδρο Τζωρτζ. Ου. Μπους: «Γερουσιαστή Ομπάμα, δεν είμαι ο πρόεδρος Μπους. Αν θέλατε να αγωνιστείτε εναντίον του προέδρου Μπους, έπρεπε να είχατε θέσει υποψηφιότητα πριν τέσσερα χρόνια», είπε.

Ο Ομπάμα αντεπιτέθηκε λέγοντας ότι μερικές φορές δυσκολεύεται να διακρίνει τις διαφορές των δύο πολιτικών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. «Αν μερικές φορές μπέρδεψα τις πολιτικές σας νομίζοντας ότι πρόκειται για πολιτικές του Τζωρτζ Ου. Μπους, είναι διότι στα κομβικά οικονομικά ζητήματα που έχουν σημασία για τον αμερικανικό λαό, για τη φορολογική πολιτική, για την ενεργειακή πολιτική, για την δημοσιονομική πολιτική, είστε σθεναρός υποστηρικτής του προέδρου Μπους».

Λίγο νωρίτερα στην διάρκεια της τηλεμαχίας, ο Μακέϊν είχε επιτεθεί στον Ομπάμα διότι «ο όλος συλλογισμός πίσω από τα σχέδια του γερουσιαστή Ομπάμα είναι ο ταξικός πόλεμος - να σκορπίσουμε τον πλούτο».

Και οι δύο υποψήφιοι πάντως παραδέχθηκαν ότι ο τόνος της εκστρατείας και της συζήτησης έγινε «αρκετά σκληρός» - αλληλοκατηγορήθηκαν για «αρνητισμό». Ο Μακέϊν ζήτησε από τον Ομπάμα να καταδικάσει τις δηλώσεις του Τζων Λιούϊς - ιστορικού αγωνιστή για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων στις Ηνωμένες Πολιτείες - ο οποίος είχε συνδέσει πρόσφατα τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο με τον διαβόητο ιδεολόγο του φυλετικού διαχωρισμού Τζωρτζ Γουάλας. «Αυτό για μένα ήταν πολύ οδυνηρό», είπε.

Από την πλευρά του ο Ομπάμα εξήρε την «ανεξαρτησία» του Μακέϊν έναντι επιλογών του Μπους «σε θέματα-κλειδιά όπως τα βασανιστήρια».

Αντίθετα αποτελέσματα

Οι δημοσκοπήσεις έχουν καταδείξει πως οι επιθέσεις του Μακέϊν προς τον Ομπάμα είχαν τα αντίθετα των προσδοκωμένων αποτελέσματα. Ο Ομπάμα διαμαρτυρήθηκε για το ότι μεγάλο μέρος της συζήτησης ξοδεύτηκε σε επιθέσεις και αντεπιθέσεις. «Για αυτό», είπε, «ο αμερικανικός λαός έχει αναπτύξει τέτοιο κυνισμό έναντι της πολιτικής».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή