Προβάδισμα Ομπάμα - Συσπείρωση των Ρεπουμπλικανών

Σάββατο, 18 Οκτωβρίου 2008 11:07
A- A A+

Προβάδισμα τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Τζον Μακέιν διατηρεί ο Μπάρακ Ομπαμα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης Reuters/C-SPAN/Zogby που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, την ώρα που ενισχύεται η συσπείρωση των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων.

Στη δημοσκόπηση μεταξύ πιθανών αμερικανών ψηφοφόρων (με περιθώριο σφάλματος 2,9 μονάδων), ο υποψήφιος των Δημοκρατικών εξασφαλίζει ποσοστό 48%, έναντι 44% του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του.

Σύμφωνα με τον δημοσκόπο Τζον Ζόγκμπι, αν και το προβάδισμα του Μπάρακ Ομπάμα παραμένει σχετικά σταθερό, από 2 έως 6 μονάδες, κατά τη διάρκεια των 12 ημερών που πραγματοποιείται η δημοσκόπηση, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν κάποια άνοδο του Τζον Μακέιν, μετά την τρίτη τηλεοπτική αναμέτρηση.

Σήμερα έχουμε το πρώτο ολοκληρωμένο δείγμα μετά το debate και υπάρχει μια σαφής ένδειξη ανόδου του Μακέιν, σημείωσε ο Ζόγκμπι, επισημαίνοντας ότι εδραιώνεται η συσπείρωση των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων.

Ο Τζον Μακέιν υποστηρίζεται από το 91% των ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων, ενώ ο Μπάρακ Ομπάμα από μόνο το 88% των δημοκρατικών ψηφοφόρων. Ωστόσο ο Ομπάμα προηγείται κατά 16% μεταξύ των ανεξάρτητων ψηφοφόρων, γεγονός που για πολλούς αναλυτές αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα για την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος στις 4 Νοεμβρίου.

«Εάν ο Μακέιν διατηρήσει τις επιδόσεις του μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων, παραμένει στην κούρσα, αλλά θα πρέπει να αυξήσει την επιρροή του μεταξύ των ανεξάρτητων ψηφοφόρων», σημειώνει ο Ζόγκμπι.

Οι επιδόσεις του Μπάρακ Ομπάμα έχουν ενισχυθεί τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αφού οι ψηφοφόροι του δίνουν υψηλότερους βαθμούς στη διαχείριση της οικονομικής πολιτικής.

Ο Τζον Μακέιν διατηρεί προβάδισμα σε μια ηλικιακή κατηγορία, στους 35-49 ετών- ενώ ο Ομπάμα επικρατεί σε όλες τις υπόλοιπες ηλικιακές κατηγορίες.

Ωστόσο , αν και ο Ομπάμα διατηρεί προβάδισμα 7 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ των γυναικών ψηφοφόρων, που είναι πιθανόν να είναι σημαντικός παράγοντας στις εκλογές, αυτό το προβάδισμα έχει περιορισθεί στις 4 μονάδες κατά τις τελευταίες δύο δημοσκοπήσεις Reuters/C-SPAN/Zogby. "Και μπορώ να σας πω τι σημαίνει αυτό: οι Ρεμπουμπλικάνες επιστρέφουν στον Μακέιν", εξηγεί ο Ζόγκμπι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή