Γ. Παπανδρέου: Αναξιόπιστη και ανέτοιμη η ΝΔ έναντι της κρίσης

Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2008 18:39
UPD:20:06
A- A A+

Βολές κατά της κυβέρνησης για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική και για τους χειρισμούς της έναντι της διεθνούς κρίσης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα κατέθεσε προτάσεις για την άμβλυνση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης.

Ειδικότερα, υποστήριξε πως η χώρα βρέθηκε κατά την χρηματοπιστωτική κρίση ανοχύρωτη και πιο ευάλωτη οικονομικά και πολιτικά, ενώ χαρακτήρισε την κυβέρνηση αναξιόπιστη να διαχειρίζεται την εσωτερική κρίση και ανέτοιμη να διαχειριστεί τη διεθνή κρίση.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο κρίση νεοσυντηρητική και πρόσθεσε ότι το μέλημα του ΠΑΣΟΚ και των προοδευτικών δυνάμεων θα είναι η κρίση αυτή να μη φορτωθεί στους αδύναμους.

Επίσης κατηγόρησε τη ΝΔ για εγκαθίδρυση της αντίληψης των «golden boys» και της λογική της πελατειακής λειτουργίας του κράτους, τα οποία σε συνδυασμό, όπως ανέφερε, υπονομεύουν κάθε αρχή δημοκρατικού κράτους.

Στη συνέχεια κατέθεσε επτά προτάσεις για την οικονομία:

1. Να αποσυρθεί αμέσως το σχέδιο προϋπολογισμού, διότι, όπως τόνισε, δεν νοείται να μπαίνουν νέοι φόροι και να φορτώνονται οι πολίτες εν μέσω κρίσης. Επίσης να επανέλθει το αφορόλογητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, να μειωθούν τα φορολογικά βάρη για τα μεσαία και χαμηλά εισόδηματα και να αυξηθούν οι δημόσιες επενδύσεις.

2. Να στηριχθούν οι ασθενέστερες ομάδες με χορήγηση έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης, επιδόματος θέρμανσης και αύξηση του συντελεστή επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες.

3. Να δοθεί ρευστότητα στις τράπεζες με άμεση νομοθετική ρύθμιση αλλά και αυστηρή εποπτεία για να περάσει στην πραγματική οικονομία.

4. Να δημιουργηθεί ένα ταμείο που θα παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες ύπο τον όρο της αναχρηματοδότησης ή της παροχής νέων δανείων με ευνοϊκούς όρους στις μικρομεσαίες και εξαγωγικές επιχειρήσεις.

5. Να υιοθετηθούν οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τους δανειολήπτες.

6. Να αναμορφωθεί το αναποτελεσματικό και κατακερματισμένο πλαίσιο εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

7. Να προωθηθούν σοβαρές δημόσιες επενδύσεις. Επενδύσεις και σημαντικά ποσά για την ανάπτυξη της Περιφέρειας και τη βιώσιμη, πράσινη ανάπτυξη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή