Οι επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη και στις ευρωπαϊκές οικονομίες αποτέλεσαν το επίκεντρο της συνομιλίας που είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον Βρετανό ομόλογό του, Γκόρντον Μπράουν στο Λονδίνο.
Στην δήλωσή του ο κ. Καραμανλής εξήρε την συμβολή του κ. Γκόρντον Μπράουν στην κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης. Πρόσθεσε ότι πρωταρχικός στόχος των προσπαθειών είναι η ελαχιστοποίηση των συνεπειών της διεθνούς οικονομικής κρίσης στην ζωή των πολιτών και στην πραγματική οικονομία και ιδιαίτερα στους οικονομικά ασθενέστερους.
«Συμφωνήσαμε ότι οι προσπάθειες όλων μας είναι και πρέπει να είναι συντονισμένες και σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και το κλίμα ηρεμίας στις αγορές».
Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν ακόμη την πορεία των διμερών σχέσεων, την προοπτική της Συνθήκης της Λισαβόνας, την κατάσταση στα Βαλκάνια και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Ο κ. Καραμανλής είχε την ευκαιρία να θέσει στον κ. Μπράουν το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα που με την ολοκλήρωση του νέου και υπερσύγχρονου Μουσείου της Ακρόπολης αποκτά νέα δυναμική.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο πρωθυπουργός μίλησε για την διεθνή κρίση και την ελληνική οικονομία στο Traveler's club σε ένα ακροατήριο που αποτελείτο από οικονομικούς παράγοντες και πανεπιστημιακούς της Μεγάλης Βρετανίας. Ο κ. Καραμανλής αφού έκανε ανάλυση των αιτιών της διεθνούς κρίσης υπογράμμισε τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν αρχικά οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης και ακολούθως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το πλαίσιο δράσης για την προστασία του τραπεζικού συστήματος. Πρόσθεσε δε ότι οι αποφάσεις αυτές είχαν ήδη θετικές επιπτώσεις στις χρηματαγορές.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "η ασφάλεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι μόνο ο λειτουργικός στόχος. Ο βασικός απώτερος στόχος είναι η προστασία της πραγματικής οικονομίας, η στήριξη των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας, ο ρυθμός ανάπτυξης και το επίπεδο του εισοδήματος".
Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στην ελληνική πραγματικότητα υπογραμμίζοντας ότι: «το ελληνικό πιστωτικό σύστημα είναι απόλυτα υγιές και φερέγγυο, σχεδόν το σύνολο των δανείων καλύπτεται από καταθέσεις. Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή συγκροτημένο σχέδιο δράσης το οποίο περιλαμβάνει για όσες Τράπεζες το χρειαστούν εγγυήσεις μέχρι 15 δισ. ευρώ». Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε την πολιτική δέσμευση για εγγύηση όλων των καταθέσεων σε όλες τις τράπεζες που λειτουργούν στην χώρα. Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι η πρόσφατη κρίση έχει αποδείξει πόσο σημαντικές είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα αφού χάρη σε αυτές η ελληνική οικονομία επέδειξε ισχυρές αντοχές και ευελιξία.
Ο κ. Καραμανλής μίλησε για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και για τις προοπτικές της τονίζοντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης κινήθηκε στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου στο 3,5%, ο τουρισμός συνεχίζει την ανοδική του πορεία ενώ η ανεργία σημειώνει συνεχή ύφεση. Παράλληλα τόνισε την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης και την μετατροπή της χώρας σε διεθνή ενεργειακό κόμβο καθώς και τον δυναμισμό και τις προοπτικές της τουριστικής μας βιομηχανίας. Ειδική αναφορά έκανε στην Ναυτιλία για την οποία είναι περήφανη η χώρα μας. Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι «η Ελλάδα ενισχύει διαρκώς την ελκυστικότητά της και την εξωστρέφειά της. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας οι ευκαιρίες που ανοίγονται για δυναμικές επενδύσεις είναι σημαντικές και αφορούν όλους».
Στο πλαίσιο της παραμονής του στο Λονδίνο ο κ. Καραμανλής εγκαινίασε μεγάλη έκθεση με δημιουργίες της Βυζαντινής περιόδου στην Βασιλική Ακαδημία Τεχνών την οποία στηρίζουν το Ίδρυμα Κωστόπουλου, το Ιδρυμα Λεβέντη και το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ