Η εισβολή της Ρωσίας κατέστρεψε σχεδόν όλη την αιολική ενέργεια της Ουκρανίας

Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2022 10:49
UPD:10:49
REUTERS/PASCAL ROSSIGNOL

Φωτογραφία αρχείου

A- A A+

Η εισβολή της Ρωσίας εξάντλησε σχεδόν όλο το δυναμικό της αιολικής ενέργειας στην Ουκρανία, σύμφωνα με μια νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που υπογραμμίζει επίσης τη δυνατότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Από τον Ιούνιο, το 90% της χωρητικότητας αιολικής ενέργειας και το 30% της χωρητικότητας ηλιακής ενέργειας στη χώρα ήταν εκτός λειτουργίας, διαπίστωσε η μελέτη από το REN21, μια δεξαμενή σκέψης για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και την Οικονομική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE).

Η έκθεση εξετάζει την κατάσταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κεντρική Ασία, τον Καύκασο και τη Νοτιοανατολική και Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Αλβανίας και του Καζακστάν.

Μεταξύ των 17 χωρών της περιοχής, η Ουκρανία είχε σημειώσει τα μεγαλύτερα πρόσφατα κέρδη στην ηλιακή και αιολική ενέργεια, προσθέτοντας 8,3 γιγαβάτ (GW) χωρητικότητας μεταξύ 2017 και 2021.

Τα τμήματα που επηρεάστηκαν από την εισβολή της Ρωσίας αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο της συνολικής αιολικής ισχύος του μπλοκ και το ένα πέμπτο της ηλιακής του ενέργειας.

 

Πηγή: Bloomberg

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή