CERN: Εγκαίνια του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων

Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2008 11:32
A- A A+

Πραγματοποιήθηκαν τελικά χθες τα επίσημα εγκαίνια του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Έρευνας Στοιχειωδών Σωματιδίων (CERN) στα γαλλο-ελβετικά σύνορα, παρά το γεγονός ότι η λειτουργία του διεκόπη λόγω σοβαρού τεχνικού προβλήματος εννέα μόλις ημέρες μετά την έναρξη του πειράματος στις 10 Σεπτεμβρίου.

Στην πανηγυρική τελετή στη Γενεύη παρευρέθηκαν κορυφαίοι επιστήμονες, υπουργοί αρμόδιοι για την επιστήμη και άλλοι εκπρόσωποι από τα κράτη-μέλη του CERN, καθώς και άλλες χώρες που συνεργάζονται στο μεγαλύτερο, πιο πολύπλοκο και πιο φιλόδοξο πείραμα που έγινε ποτέ στον κόσμο.

Τη σημασία του πειράματος τόνισε στην ομιλία τους, μεταξύ άλλων, και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν.

«Οι μεγαλύτεροι φιλόσοφοι, μυστικιστές και ποιητές ποτέ δεν σταμάτησαν να στοχάζονται για το μυστήριο της ύλης και της δημιουργίας του σύμπαντος», ανέφερε ο Φιγιόν και πρόσθεσε ότι «αυτά τα δύο συσχετιζόμενα ερωτήματα ποτέ δεν έπαψαν να γοητεύουν την ανθρωπότητα».

Ο γενικός διευθυντής του CERN Ρομπέρ Αϊμάρ επεσήμανε ότι «ο Επιταχυντής είναι ένα θαύμα της σύγχρονης τεχνολογίας και δεν θα είχε καταστεί εφικτός χωρίς τη συνεχή υποστήριξη των κρατών μελών», ενώ υπογράμμισε ότι «εγκαινιάζεται μια νέα εποχή επιστημονικών ανακαλύψεων».

Στην Ελλάδα, την ίδια ώρα με την τελετή στο CERN, διοργανώθηκε εκδήλωση στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) Δημόκριτος από το "Δημόκριτο", την Ελληνική Εταιρία Σπουδών Φυσικής Υψηλών Ενεργειών (ΕΕΣΦΥΕ) και την Ελληνική Ομάδα Εκλαϊκευσης.

Η εκδήλωση περιλάμβανε παρουσίαση της επιστημονικής έρευνας που διεξάγεται στο CERN, τα πειράματα που θα ξεκινήσουν το 2009 και θα διαρκέσουν 10-15 χρόνια, καθώς την ελληνική συμμετοχή σε αυτά. Μέσω του διαδικτύου οι παριστάμενοι παρακολούθησαν τα εγκαίνια του CERN στη μεγάλη του αμφιθεάτρου του "Δημόκριτου".

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή