Πλησιάζοντας το σημείο «μηδέν»

Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2022 07:00
REUTERS/BERNADETT SZABO
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

 

O «Διάβολος» βρίσκεται συνήθως στις λεπτομέρειες και στα ψιλά γράμματα. Εκεί ακριβώς που υστερεί η ευρωπαϊκή προσπάθεια για την καταπολέμηση της ενεργειακής κρίσης, που, όπως φαίνεται, θα μας συντροφεύει για αρκετά ακόμη χρόνια.

Κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι οι αντιθέσεις είναι κάτι γόνιμο, καθώς ανοίγουν τον δρόμο για συζητήσεις που μπορούν να γεφυρώσουν τις διαφορές. Οι αντιθέσεις μπορούν σαφώς να μας ενώσουν, ειδικά όταν αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Το θέμα είναι και πάλι η διαφορετικότητα που απαιτεί μεν μια κοινή προσέγγιση αλλά ταυτόχρονα προϋποθέτει κάποια περιθώρια κινήσεων που να είναι περισσότερο «κομμένα και ραμμένα» στις ανάγκες της κάθε οικονομίας.

Η κομισιόν ετοιμάζει πακέτο προτάσεων που θα παρουσιάσει την Τετάρτη, το οποίο όμως υπολείπεται των αρχικών φιλόδοξων προθέσεων που περιελάμβαναν το «υπερόπλο» της επιβολής πλαφόν στην τιμή του εισαγόμενου ρωσικού φυσικού αερίου, αφού δεν βρίσκει σύμφωνες όλες τις χώρες-μέλη.

Το πακέτο περιλαμβάνει την επιβολή υποχρεωτικού στόχου για μείωση της κατανάλωσης, που αποφεύγεται να δηλωθεί ως δελτίο, καθώς και ειδικό φόρο στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας. Πόσο αρκετά όμως μπορεί να είναι αυτά για τους χειμώνες που έρχονται;

Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να επιτύχουν την απαιτούμενη συναίνεση, που εκ των πραγμάτων θα χρειαστεί πολύ χρόνο, αν δεν περιοριστεί σε ημίμετρα. Το θέμα όμως αυτή τη φορά είναι ότι ο χρόνος τελειώνει, αφού εκτός από τους καταναλωτές αρχίζει να «γονατίζει» και η βαριά βιομηχανία του «πυρήνα». Κορυφαίες βιομηχανίες έχουν μειώσει την παραγωγή τους, στρεφόμενες στο εξωτερικό για την προμήθεια πρώτων υλών αντί να τις παράγουν οι ίδιες, αφού είναι άκρως ενεργοβόρες. Εάν η τάση αυτή πολλαπλασιαστεί, πλησιάζουμε επικίνδυνα το σημείο «μηδέν», εκεί που «καίγεται» η ίδια η οικονομία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή