Στη σκιά της ύφεσης οι Ολυμπιακοί του Λονδίνου

Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2008 14:24
A- A A+

Κορυφαία στελέχη του βρετανικού υπουργείου Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού πιστεύουν ότι η Αρχή Παράδοσης Ολυμπιακών Έργων, ο φορέας που είναι υπεύθυνος για την κατασκευή των ολυμπιακών έργων υποδομής, βρίσκεται «εκτός ελέγχου».

Επιρρίπτουν ευθύνες στην Αρχή ότι δεν έχει καταφέρει να προσαρμοστεί στα δεδομένα της τρέχουσας πιστωτικής συρρίκνωσης και της μελλοντικής ύφεσης και εκφράζουν ανησυχίες ότι η ολυμπιακή παράδοση βρίσκεται σε κίνδυνο, αναφέρει η εφημερίδα The Independent.

Κοιτώντας τη θέα από τον ουρανοξύστη Canary Wharf της Αρχής Παράδοσης Ολυμπιακών Έργων, οι διευθύνοντες σύμβουλοι βρίσκουν πολλούς λόγους να είναι υπερήφανοι: Έχουν ήδη συμπληρωθεί 5.000.000 εργατοώρες 2.800 εργαζομένων χωρίς να καταγραφεί ούτε ένα ατύχημα. Το 10% του εργατικού δυναμικού που έχει αναλάβει την οικοδόμηση των ολυμπιακών έργων ήταν άνεργοι, ενώ το 25% προέρχεται από τους δήμους της ευρύτερης περιοχής του Λονδίνου.

Αυτοί οι εντυπωσιακοί όμως αριθμοί είναι η μάσκα ενός έργου στιγματισμένου από ανακρίβειες, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Independent. Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Οικονομικών δέχθηκε να επιχορηγήσει την Αρχή με 3 εκατ. στερλίνες για την κάλυψη των τρεχόντων εξόδων κατά την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού. Το συγκεκριμένο κονδύλι κρίθηκε αναγκαίο εξαιτίας της αδυναμίας των οργανωτών να εξασφαλίσουν επαρκή ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια.

Οι ειδήσεις για περικοπή του προϋπολογισμού του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης κατά 80% είναι η πιο πρόσφατη ένδειξη της αναγκαιότητας για αναθεώρηση των σχεδίων του 2012 προς το οικονομικότερο.

Η επίσημη δικαιολογία που δόθηκε για αυτά τα προβλήματα είναι η «χρηματοπιστωτική κρίση», καθώς οι επιχειρήσεις δεν είναι πλέον σε θέση να επενδύσουν στα έργα υποδομής που κατασκευάζονται στο Στράτφορντ. Σε ανεπίσημο, όμως, επίπεδο αξιωματούχοι παραδέχονται ότι το έργο αντιμετωπίζει προβλήματα που υπερβαίνουν την «πιστωτική συρρίκνωση».

Ακόμη και εάν συγκεντρωθούν τα χρήματα της κατασκευής του από ιδιωτικούς πόρους, διατυπώνονται έντονες ανησυχίες ότι το Ολυμπιακό Χωριό θα εξελιχθεί σε «φούσκα» ακρίβειας, καθώς θα έχει κοστίσει τρεις φορές περισσότερο σε σύγκριση με τις κατοικίες που κατασκευάζονται στον ιδιωτικό τομέα, αφήνοντας πίσω μια τεράστια προίκα από σπίτια «χωρίς κουζίνα» προς πώληση μετά τους Αγώνες. Δεν είναι να απορεί, λοιπόν, κανείς γιατί ο Νηλ Κόλμαν, ο σύνδεσμος του Δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον με την Αρχή Παράδοσης Ολυμπιακών Έργων, παραδέχτηκε πρόσφατα ότι «Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας μια αξιόλογη κληρονομιά».

Πηγή: Ιndependent

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις