Συνάντηση Μακρόν- Μητσοτάκη: «Μαζί πιο ισχυροί» - Κοινό μήνυμα κατά της τουρκικής προκλητικότητας

Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2022 21:05
UPD:13/09/2022 00:09
REUTERS/CHRISTIAN HARTMANN
A- A A+

Στο θέμα της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την υποδοχή που του επεφύλαξε στο Μέγαρο των Ηλυσίων ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, με τον Γάλλο Πρόεδρο να στέλρει σαφές μήνυμα πλήρους στήριξης της Ελλάδας από τη Γαλλία.

«Στηρίζουμε πλήρως την κυριαρχία της Ελλάδας και το λέω με σαφήνεια, την Ελλάδα»,, είπε ο Εμ. Μακρόν και συμπλήρωσε «η σχέση αυτή δεν θα επιτρέψει καμία αναταραχή στην ανατολική Μεσόγειο».»

«Πριν από 1 χρόνο υπογράψαμε συμφωνία στρατηγικής σχέσης για θέματα ασφάλειας και άμυνας, ενδυναμώσαμε την κοινή μας ασφάλεια, δυναμώνουμε την ευρωπαϊκή κυριαρχία και σταθερότητα σε περιοχές κοινού ενδιαφέροντος. H συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες έρχεται από μακριά και πηγαίνει πολύ μακριά.» επεσήμανε ο Γάλλος Πρόεδρος

«Θα μοιραστώ με τον πρόεδρο Μακρόν κάποιες σκέψεις για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είπε από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης. Ευχαριστώ τον Μακρόν για την ξεκάθαρη στήριξη του στην χώρα μου. Εμείς στις προκλήσεις απαντούμε με ετοιμότητα και λέμε σε όσους μας απειλούν ότι τάχα θα έρθουν κάποιο βράδυ στα νησιά μας ότι τους περιμένουμε με το φως της ημέρας εκεί που φαίνεται ποιος έχει μαζί του το διεθνές δίκαιο»

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ

«Η Ελλάδα εκτός από δύναμη αποτροπής είναι και δύναμη συνεργασίας και συνοψίζοντας σε τρεις λέξεις την ελληνογαλλική συνεργασία θα πω: Μαζί πιο ισχυροί»  σημειωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

 Ξεκινώντας τις δηλώσεις του, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι «κρίκοι της ιστορίας και του πολιτισμού που ενώνουν τους δύο λαούς, πληθαίνουν συνεχώς και σφυρηλατούνται σε πολλά επίπεδα, τόσο στην καθημερινότητα όσο και στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών».

Υπενθύμισε ότι το «Παρίσι βοήθησε καθοριστικά την πατρίδα μου στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Ελλάδα», επισημαίνοντας ότι «φέτος, ήταν η σειρά της Αθήνας να δείξει τη δική της αλληλεγγύη σε ανάλογες μάχες που έδινε η Γαλλία με τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης».

Πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες «συντονίζονται και στην άμυνα απέναντι στην εκτίναξη τιμών ενέργειας» και τόνισε ότι η «ΕΕ έχει την ευκαιρία να απαντήσει συντονισμένα στην απόπειρα Μόσχας να μετατρέψει την ενέργεια σε όπλο και μοχλό αναστάτωσης».

«Αν μπορώ να συνοψίσω το πνεύμα συνάντησης θα έλεγα τρεις λέξεις: Μαζί πιο ισχυροί», είπε στο τέλος ο κ. Μητσοτάκης.

Να σημειωθεί ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν εξέφρασε, την ευγνωμοσύνη της χώρας του προς την Ελλάδα για την βοήθεια  στην αντιμετώπιση των πρωτοφανών πυρκαγιών που έπληξαν φέτος την Γαλλία. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή