Φθινοπωρινή δημοπρασία Νεοελληνικής Τέχνης

Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2022 08:32

Μπόστ, Ορέα φρουτιέρα με οπόρας, λάδι σε μουσαμά

A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]


Με τη φθινοπωρινή διαδικτυακή δημοπρασία Νεοελληνικής Τέχνης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, στις 6.30 το απόγευμα, κάνει έναρξη της νέας  σεζόν η Vergos Auctions [Νεοφύτου Δούκα 10, Αθήνα].

Χριστόπουλος, Μπρίκη χιότικο του 1860, λάδι σε hardboard

125 έργα από 67 ευρέως αναγνωρισμένους για την καλλιτεχνική τους πορεία Έλληνες και ξένους δημιουργούς, επιλέχθηκαν προσεκτικά από την έμπειρη ομάδα του ιστορικού Οίκου και δημοπρατούνται σε ένα ιδιαίτερα ελκυστικό εύρος τιμών.

NATALIA SID

Τσαρούχης, Κοστούμια για μπαλέτο, τέμπερα σε χαρτί

Συγκεκριμένα, με τις τιμές εκκίνησης να κυμαίνονται μεταξύ 100 - 3.000 ευρώ, ο Οίκος προσφέρει τη δυνατότητα σε ένα ολοένα και πιο διευρυμένο κοινό, να αποκτήσει πίνακες, γλυπτά και κεραμικά με δυνατές υπογραφές, καθιστώντας την τέχνη προσβάσιμη σε όλους. Η δημοφιλία της συγκεκριμένης κατηγορίας δημοπρασιών -που εγκαινιάστηκε το 2021, επισφραγίζει την πρωτοβουλία του Οίκου που στόχο είχε να ανταποκριθεί σε ένα σημαντικό ζητούμενο των φίλων της ελληνικής -και όχι μόνο- τέχνης.  

Μαντζαβίνος, Ύπνος στο πάρκο, μικτή τεχνική σε ξύλο

Ελένη Βερναρδάκη, Περικλής Βυζάντιος, Άγγελος Γιαλλινάς, Γιάννης Κόττης, Αφροδίτη Λίτη, Τάσος Μαντζαβίνος, Χρόνης Μπότσογλου, Δημήτρης Μυταράς, Παύλος [Διονυσόπουλος], Φαίδων Πατρικαλάκης, Πάρις Πρέκας, Βασίλης Σπεράντζας, Νίκος Στεφάνου, Εδουάρδος Σακαγιάν, Τάκης [Βασιλάκης], Παναγιώτης Τέτσης, Γιάννης Τσαρούχης,  Αλέκος Φασιανός, Τζων Χριστοφόρου είναι μόνο μερικά από τα μεγάλα ονόματα που περιλαμβάνονται στη δημοπρασία.

Ανδρέας Βέργος

Ο Ανδρέας Βέργος, Managing Director του ιστορικού Οίκου, αναφέρει αποκλειστικά στη «Ν» σχετικά με τη Φθινοπωρινή δημοπρασία:

«Πριν από λίγο καιρό και εν μέσω πανδημίας, βάλαμε ένα “στοίχημα” για τον Οίκο, παρουσιάζοντας μία νέα κατηγορία δημοπρασιών, με έργα τέχνης σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές. Θέλαμε, κατά αυτόν τον τρόπο, καταρχήν να ανταποκριθούμε έμπρακτα στο ζητούμενο που μας είχαν μεταφέρει πολλοί φιλότεχνοι κατά καιρούς και παράλληλα, να  απλοποιήσουμε τη διαδικασία της δημοπρασίας που σε πολλούς φαντάζει απρόσιτη και, θα τολμούσα να πω, ίσως και για κάποιους, τρομακτική. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η πρωτοβουλία μας αγκαλιάστηκε θερμά, φέροντας νέο κοινό σε επαφή με τη διαδικασία της δημοπρασίας, η οποία, μέσω του διαδικτύου, έχει γίνει σήμερα πιο εύκολη και φιλική από ποτέ. Αυτό που έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία, βέβαια, είναι ότι πλέον μπορεί κάποιος να αποκτήσει ένα έργο από τον αγαπημένο του καλλιτέχνη, αξιοποιώντας μία δυνατότητα που δεν προσφερόταν στο παρελθόν. Τέλος, από επενδυτικής πλευράς, σημαντικό είναι επίσης ότι έργα μικρότερων διαστάσεων ή πρώιμων περιόδων καταξιωμένων δημιουργών, βρήκαν και αυτά τη θέση τους στο ελληνικό χρηματιστήριο τέχνης».

Καγκαράς, Πανηγύρι, λάδι σε μουσαμά

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν online ζωντανά στη δημοπρασία μέσω της ιστοσελίδας του Οίκου, καθώς επίσης και μέσω τηλεφωνικής ή γραπτής προσφοράς· η εξέταση των έργων θα πραγματοποιείται κατόπιν ραντεβού, έως και τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, καθημερινά 10:00 π.μ. έως 5:00 μ.μ. και Σάββατο 10:00 π.μ. έως 3:00 μ.μ.

Προτεινόμενα για εσάς