Από την έντυπη έκδοση
Του Πλάτωνα Τσούλου
[email protected]
Στην Ευρώπη «κλαίνε», στην Ελλάδα «γελάνε». Στην Ευρώπη το κλίμα αρχίζει να χαλάει, στην Ελλάδα υπάρχει ακόμη... ηλιοφάνεια. Στην Ευρώπη η μεταποίηση καταγράφει συρρίκνωση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο κι όλοι μιλούν για το σενάριο της ύφεσης, στην Ελλάδα βλέπουμε ανάπτυξη της οικονομίας χάρη στις υψηλές επενδυτικές ροές. Ποια πλευρά τα αξιολογεί λάθος; Καμία! Και οι δύο καταλήγουν σε σωστά συμπεράσματα και ο λόγος είναι απλός. Η Ελλάδα ακολουθεί παραδοσιακά τους δικούς της ρυθμούς και χρόνους σε όλες τις κρίσεις, ενώ τα… αντανακλαστικά της Ευρώπης είναι άμεσα. Τελευταίο παράδειγμα η διεθνής οικονομική κρίση του 2008, που έπληξε τη χώρα με καθυστέρηση δύο ετών. Κάτι ανάλογο μάλλον θα συμβεί και με την τρέχουσα γεωπολιτική κρίση.
Η Ευρώπη κατά τους προσεχείς μήνες φαίνεται ότι θα αρχίσει να εισέρχεται σε υφεσιακό περιβάλλον και η Ελλάδα θα συνεχίσει να διατηρεί το θετικό της πρόσημο στην εξέλιξη του ΑΕΠ. Ωστόσο, σε δεύτερο χρόνο θα αρχίσουν όλα να αλλάζουν προς το χειρότερο.
Ίσως για κάποιο διάστημα η χώρα να συμπορευτεί υφεσιακά με την υπόλοιπη Ευρώπη, όμως το μόνο βέβαιο είναι ότι η ελληνική οικονομία θα εξέλθει με μεγάλη χρονοκαθυστέρηση από τη νέα οικονομική περιπέτεια.
Πρόκειται για παραδοχές που θα ισχύσουν εφόσον η γεωπολιτική κρίση θα τραβήξει επί μακρό χρονικό διάστημα και οι συνέπειές της θα είναι σαρωτικές για την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.