Χωρίς ψηφοφορία ολοκληρώθηκε η συζήτηση για την Προανακριτική

Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2008 17:30
UPD:20:30

A- A A+

Xωρίς να διεξαχθεί τελικά ψηφοφορία ολοκληρώθηκε η συζήτηση, σε υψηλούς τόνους, επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής σχετικά με την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη από το σώμα (ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ), «δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις έγκυρης κατά τον κανονισμό διεξαγωγής της ψηφοφορίας και ως εκ τούτου το σώμα της Βουλής δεν αποφασίζει και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ δεν απορρίπτεται».

Το ΚΚΕ είχε αποχωρήσει πριν την ψηφοφορία, προκειμένου, όπως ανέφερε, να παραμείνει ανοιχτός ο δρόμος στην Προανακριτική Επιτροπή, να μην εκφυλιστεί η Εξεταστική, να διερευνηθούν όλα τα πραγματικά περιστατικά και να χυθεί όσο φως είναι δυνατόν στην υπόθεση.

«Αποχωρούσα κυβέρνηση

Από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση, εφ' όλης της ύλης, στην κυβέρνηση, με αφορμή την απόφασή της να μη λάβει μέρος στη σημερινή συζήτηση.

Η κυβέρνηση είναι αποχωρούσα, αδύναμη και απούσα από τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας μας, είναι παρούσα μόνο για τα ιδιοτελή παραταξιακά της συμφέροντα, για να χειραγωγεί τη Δικαιοσύνη, σημείωσε σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, κατηγορώντας την ηγεσία της ΝΔ για νοθεία της σημερινής διαδικασίας στο Κοινοβούλιο και καλώντας έστω και την τελευταία στιγμή, όπως ανέφερε, να αναθεωρήσει τη στάση της.

Σήμερα κάνουμε το χρέος μας απέναντι στους θεσμούς, είμαστε εδώ γιατί είναι απαίτηση των νόμων, του Συντάγματος, επισήμανε. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην αφήσει τίποτα όρθιο ώστε να μην οδηγηθούν οι υπεύθυνοι σε λογοδοσία, χειραγωγεί την ψήφο των βουλευτών της, φοβάται ακόμη και την ίδια της την κοινοβουλευτική ομάδα, συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος μεταξύ άλλων στη διεθνή κρίση, υποστήριξε πως ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να έχει καμία εμπιστοσύνη σε μια αποχωρούσα κυβέρνηση, ενώ διατυπώνοντας επικρίσεις για το σχέδιο στήριξης των τραπεζών ύψους 28 δισ. ευρώ, πρότεινε την αγορά σημαντικών μεριδίων τραπεζικών μετοχών από το ελληνικό δημόσιο, έτσι ώστε να διασφαλιστεί, όπως ανέφερε, η αξιοπιστία και η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών τραπεζών, η σιγουριά για τον καταθέτη, η συμμετοχή του Δημοσίου και άρα του Ελληνα πολίτη στα κέρδη. Η κυβερνηση του Βατοπεδίου και των ομολόγων είναι αδύνατον να εγγυηθεί μια υπεύθυνη αντιμετώπιση της κρίσης, πρόσθεσε.

Kόντρα και μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Νωρίτερα, εκτός από τις επικρίσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την αποχή της ΝΔ http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/10/24/1581589.htm , τόσο το ΚΚΕ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ επέρριψαν ευθύνες σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. «Η δραπέτευση της ΝΔ από τη συζήτηση για την Προανακριτική και η απουσία του ΠΑΣΟΚ από την αναθεώρηση του συντάγματος είναι ένα στοιχείο κρίσης του δικομματισμού» ανέφερε ακόμη ο κ. Αλέκος Αλαβάνος. Σχολιάζοντας τις θέσεις των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «η επίθεση κατά του δικομματισμού είναι η άλλη όψη της θεωρίας του συμψηφισμού και της απαλλαγής που επιδιώκει η ΝΔ».

Εν τω μεταξύ, αποστροφή του λόγου του κ. Σκυλλάκου, που εκλήφθηκε σαν να δικαιώνει τον κ. Ευάγγελο Μπασιάκο, πυροδότησε αντιδράσεις εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και αντιπαράθεση ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Αθώωσε τον Μπασιάκο», φώναξε από το έδρανό του, ο κ. Μιχάλης Καρχιμάκης από το ΠΑΣΟΚ. «Είστε εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας».

«Πρέπει να σταματήσει αυτό το βιολί ότι εκπροσωπούμε τη ΝΔ, κ. πρόεδρε», διαμαρτυρήθηκε η κ. Αλέκα Παπαρήγα. «Ο κ. Καρχιμάκης είναι ένας κοινός προβοκάτορας!» συμπλήρωσε ο κ. Σπύρος Χαλβατζής.

«Στάση πολιτειακής και πολιτικής ευθύνης»

Kατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος υπεραμύνθηκε της απόφασης του κυβερνώντος κόμματος και απέρριψε τις αιτιάσεις του ΠΑΣΟΚ περί φυγής, κατηγορώντας το εκ νέου για απόπειρα δημιουργίας εντυπώσεων.

Η στάση της ΝΔ είναι «στάση πολιτικής και πολιτειακής ευθύνης» επισήμανε, και επανέλαβε πως αν μετείχε στην ψηφοφορία, η πρόταση θα απορριπτόταν και τότε δεν θα ήταν δυνατόν να επανέλθει η Βουλή με νέα πρόταση για το ίδιο θέμα.

Ο κ. Αντώναρος έβαλε κατά του ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως βιάζεται επειδή θέλει να δημιουργήσει εντυπώσεις και απέρριψε τις αιτιάσεις του περί φυγής της ΝΔ σημειώνοντας πως «όποιος δεν θέλει να καταλάβει, κάνει ότι δεν καταλαβαίνει». Τόνισε ακόμη πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συνεργήσει στην προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να επιρρίψει ευθύνες για μια έμμεση παραγραφή στη ΝΔ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή