Προς ματαίωση η ψηφοφορία για την Προανακριτική

Αποχώρησε ο ΛΑ.Ο.Σ. από τη Βουλή
Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2008 10:54
UPD:13:15
ΑΠΕ-ΜΠΕ

A- A A+

Προς ματαίωση βαίνει η ψηφοφορία για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, καθώς ο ΛΑ.Ο.Σ. αποχώρησε από τη Βουλή, ενώ και τα υπόλοιπα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν επιφυλάξεις για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Με δεδομένη την αποχή της ΝΔ από τη συζήτηση, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν επιφυλάξεις για την πραγματοποίηση της ψηφοφορίας με βασικό επιχείρημα τον κίνδυνο παραγραφής. Ανοικτό το ενδεχόμενο για ματαίωση της ψηφοφορίας άφησε στην παρέμβασή του και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος.

«Αφήνω τον πρωθυπουργό στο σκότος της συνείδησής του», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, ανακοινώνοντας την αποχώρηση του κόμματός του, και πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε να δώσουμε επιχειρήματα έστω και σάπια στον κ. Παυλόπουλο και στους δειλούς …να μην την κάνουν ποτέ την Προανακριτική».

Για συμπαιγνία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που οδηγεί σε ενταφιασμό των όποιων ποινικών ευθυνών για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, έκανε λόγο το ΚΚΕ.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να αποσύρει την πρότασή του και να «σκεφτεί ότι το νόημα της ψήφου είναι διαφορετικό, ότι τώρα οφείλουμε να ακυρώσουμε τον ελιγμό της ΝΔ να επιτύχει την παραγραφή». «Θα δούμε εάν συντρέχουν λόγοι αναβολής της ψηφοφορίας», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Πυρ ομαδόν κατά ΝΔ

Κατά την έναρξη της συζήτησης σύσσωμη η αντιπολίτευση εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της ΝΔ, με τους εκπροσώπους των κομμάτων να επικρίνουν έντονα τον πρωθυπουργό για την αποχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας από τη σημερινή διαδικασία.

«Ο κ. Καραμανλής αποφάσισε να πειθαναγκάσει και να μαντρώσει τους βουλευτές του, φοβούμενος τη μυστική ψηφοφορία», τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στο φόβο των διαρροών από τα στελέχη της ΝΔ κατά την ψηφοφορία.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Ευ. Βενιζέλος: Ο Καραμανλής μάντρωσε τους βουλευτές του

Ευ. Βενιζέλος: Ο Καραμανλής μάντρωσε τους βουλευτές του

«Μια κυβέρνηση που εγκαταλείπει τη Bουλή και φεύγει σημαίνει ότι δεν στηρίζεται στη Βουλή», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος και κάλεσε τον πρωθυπουργό να αλλάξει την απόφασή του και να πει στους βουλευτές «να προσέλθουν στη Bουλή τώρα σεβόμενοι τον λαό που θεωρεί ότι η υπόθεση του Βατοπεδίου είναι μια υπόθεση τεραστίων διαστάσεων, ένα σκάνδαλο οικονομικό και πολιτικό».

«Οι πολίτες –τόνισε- θέλουν να ακούσουν την αλήθεια και είναι αδιανόητο οι υπουργοί και τέως υπουργοί που κατηγορούνται να καταφρονούν το κοινοβούλιο και να μην έρχονται σήμερα να δώσουν εξηγήσεις»

«Δεν θέλουμε να ποινικοποιηθεί η πολιτική ζωή, θέλουμε να ελεγχθεί αν υπήρχε σχέδιο και ηθική αυτουργία», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος και κατέληξε ότι είναι δεν δυνατόν να περιφρονείται η Βουλή από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση όταν οι εισαγγελείς που ερευνούσαν την υπόθεση, έκριναν ότι υπάρχουν ευθύνες.

Αποχώρησε ο ΛΑ.Ο.Σ

Η αποχή της ΝΔ από τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή αποτελεί «προσπάθεια του κ. Καραμανλή να κάνει το κοινοβούλιο οπερέτα», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ Γιώργος Καρατζαφέρης και πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε να συμμετέχουμε σε αυτήν την προσπάθεια».

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Γ. Καρατζαφέρης: Ο κ. Καραμανλής ετράπη εις φυγή

Γ. Καρατζαφέρης: Ο κ. Καραμανλής ετράπη εις φυγή

«Ο κ. Καραμανλής είναι πανικόβλητος φοβικός, δεν έχει εμπιστοσύνη πλέον στη δική του Κ.Ο. και έπρεπε να είναι εδώ», υπογράμμισε ο κ. Καρατζαφέρης και σημείωσε ότι «αντιλαμβανόμαστε το φόβο και τον πανικό, όχι όμως την απείθεια προς το Κοινοβούλιο».

Στη συνέχεια ο ΛΑ.Ο.Σ αποχώρησε από τη διαδικασία καθώς, όπως είπε ο. Κ. Καρατζαφέρης από το βήμα της Βουλής, «δεν θέλουμε να δώσουμε επιχειρήματα έστω και σάπια στον κ. Παυλόπουλο και στους δειλούς …να μην την κάνουν ποτέ την προανακριτική».

«Ο κ. Καραμανλής κάποια μέρα θα αναγκαστεί να έρθει στην αίθουσα και να απολογηθεί ενώπιον του ελληνικού λαού για όσα πράττει εις βάρος του κοινοβουλίου», κατέληξε.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ καταλόγισε τις ίδιες ευθύνες τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στο ΠΑΣΟΚ, με τον εκπρόσωπο του κόμματος Σπύρο Χαλβατζή να κατηγορεί τα δύο μεγάλα κόμματα ότι «με την όλη τακτική σας επιδιώκετε να ενταφιάσετε το σκάνδαλο για να μην μπορεί να διερευνηθεί από μία επιτροπή που θα λειτουργεί ουσιαστικά».

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Σπ. Χαλβατζής: ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ενταφιάζουν το σκάνδαλο

Σπ. Χαλβατζής: ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ενταφιάζουν το σκάνδαλο

Η στάση αποχής της ΝΔ και η επιμονή του ΠΑΣΟΚ να διεξαχθεί σήμερα η συζήτηση για την Προανακριτική «οδηγεί σε ενταφιασμό των όποιων ποινικών ευθυνών για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου [...] Πρόκειται για μια ακόμα συμπαιγνία», επεσήμανε ο κ. Χαλβατζής και τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν έχει καμία πρόθεση να γίνει ο διαιτητής σε ένα στοίχημα που προσχηματικά οδηγεί στην παραγραφή.

«Φαίνεται σαν μια μυστική επιδίωξη η παραγραφή», είπε ο κ. Χαλβατζής δηλώνοντας πάντως ότι με τη συμμετοχή του κόμματός του στην Εξεταστική, «θα συμβάλλουμε να διερευνηθεί και να ριχτεί φως στο τεράστιο σκάνδαλο και να αποδοθούν οι όποιες πολιτικές και ποινικές ευθύνες».

Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ ζήτησε να μείνει ανοιχτή η πρόταση για δημιουργία και συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής.

Με ανάλογο αιχμηρό λόγο σχολίασε την απουσία της ΝΔ από τη Βουλή και ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Αλ. Αλαβάνος: «Όχι» στον ελιγμό της ΝΔ να επιτύχει την παραγραφή

Αλ. Αλαβάνος: «Όχι» στον ελιγμό της ΝΔ να επιτύχει την παραγραφή

«Εμείς –τόνισε- εξαρχής προτείναμε μια διαδικασία σύμφωνα με τον κανονισμό χωρίς παγίδες και παιχνίδια ζητώντας Εξεταστική Επιτροπή, επισημαίνοντας εξαρχής τον κίνδυνο που υπήρχε τελικά να συρθεί η κατάσταση έτσι να δοθούν τα προσχήματα και τα άλλοθι στη ΝΔ να επιβάλει την παραγραφή και να αποσυρθεί από τη ψηφοφορία».

«Μάθαμε το μάθημα ότι φεύγει κανείς όταν δεν έχει θέση, όταν φοβάται και δεν αναλαμβάνει το τίμημα», σημείωσε ο κ. Αλαβάνος και αν και ξεκαθάρισε οτί ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετάσχει στη σημερινή ψηφοφορία, κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να «σκεφτεί ότι το νόημα της ψήφου είναι διαφορετικό, ότι τώρα οφείλουμε να ακυρώσουμε τον ελιγμό της ΝΔ να επιτύχει την παραγραφή». «Δεν πρέπει, ψηφίζοντας παραπομπή, στην πράξη, το αποτέλεσμα να βγει ως παραγραφή», υπογράμμισε.

Σχολιάζοντας τη στάση των κ.κ. Καρατζαφέρη και Αλαβάνου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκτίμησε ότι «βιάστηκαν να προδικάσουν το αποτέλεσμα της διαδικασίας και να αποδεχτούν το βασικό στρατήγημα της ΝΔ ότι δήθεν, εάν διεξαχθεί σήμερα η ψηφοφορία θα οδηγηθούμε σε ουσιαστική παραγραφή»

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Βενιζέλος: ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ βιάστηκαν να προδικάσουν το αποτέλεσμα

Βενιζέλος: ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ βιάστηκαν να προδικάσουν το αποτέλεσμα

«Είναι βαθιά υποκριτικό να ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι την ενδιαφέρει, μην τυχόν αποκλειστεί παραγραφή κατά των υπουργών της», παρατήρησε και σημείωσε ότι «άλλο πράγμα η διεξαγωγή της συζήτησης και άλλο πράγμα, όντως, η διεξαγωγή της ψηφοφορίας». «Θα έρθει η στιγμή της ψηφοφορίας και θα δούμε εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του Κανονισμού της Βουλής για τη διεξαγωγή της», συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή