Ζαπορίζια: Το ενδεχόμενο διαρκούς παρουσίας εξετάζει ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ

Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2022 10:49
UPD:10:55
REUTERS/ALEXANDER ERMOCHENKO
A- A A+

Το ενδεχόμενο διαρκούς παρουσίας στον ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία θα εξετάσει ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ ) Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσε ο ίδιος σήμερα πριν από την αναχώρηση της αποστολής του ΔΟΑΕ που βρίσκεται στην Ζαπορίζια για να επισκεφθεί τον σταθμό.

"Υπάρχει αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα και σήμερα το πρωί, ως πολύ πρόσφατα, (ως) πριν από λίγα λεπτά (...) όμως ζυγίζοντας τα υπέρ και τα κατά και έχοντας φτάσει τόσο μακριά, δεν σταματάμε", δήλωσε σε δημοσιογράφους προτού αναχωρήσει η αποστολή με επικεφαλής τον ίδιο για να επισκεφθεί τον πυρηνικό σταθμό.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ,  Ραφαέλ Γκρόσι δήλωσε ότι έχει ενημερωθεί «για την αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή», αλλά πρόσθεσε ότι δεν θα αλλάξει τα σχέδιά του να επισκεφθεί τον πυρηνικό σταθμό και να συναντηθεί με το προσωπικό του.

Ωστόσο οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι βομβαρδίζει σήμερα την Ενερχοντάρ και συγκεκριμένα κατά μήκος του δρόμου που θα ακολουθήσει η αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού. «Οι Ρώσοι προχωρούν σε πλήγματα του πυροβολικού εναντίον του δρόμου που θα ακολουθήσει η αποστολή της ΙΑΕΑ για να πάει στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια», ο οποίος βρίσκεται στα χέρια των Ρώσων, κατήγγειλε ο εξόριστος δήμαρχος της πόλης Ντμίτρο Ορλόφ στο Telegram.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η αποστολή δεν μπορεί «να συνεχίσει τον δρόμο της» προς τον σταθμό «για λόγους ασφαλείας». «Απαιτούμε από τη Ρωσία να σταματήσει τις προκλήσεις και να επιτρέψει την πρόσβαση στην ΙΑΕΑ σε αυτή την ουκρανική πυρηνική εγκατάσταση», τόνισε ο Ορλόφ.

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, ο ένας από τους δύο αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού τπου παρέμενε σε λειτουργία έκλεισε λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική διαχειρίστρια εταιρεία Energoatom.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή