Επέλαση της κακοκαιρίας: Πλημμύρισαν δρόμοι και υπόγεια, έπεσαν βράχοι - Ζημιές σε αγροτικά δίκτυα

Διακοπή κυκλοφορίας σε δρόμους της Αττικής
Τρίτη, 23 Αυγούστου 2022 20:37
UPD:24/08/2022 00:48
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Αγρίεψε για τα καλά ο καιρός και σήμερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, με πολλές περιοχές της χώρας να έχουν υποστεί ζημιές, λόγω έντονων βροχοπτώσεων, χαλαζοπτώσεων, ακόμη και καταπτώσεων βράχων.

Στην Αθήνα σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, λόγω συσσώρευσης υδάτων, προχώρησε η αστυνομία. Ειδικότερα έχει διακοπεί η κυκλοφορία από το ύψος της Πρίγκιπος Πέτρου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Βούλα.

Επίσης, προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη λεωφόρο Ποσειδώνος για τον ίδιο λόγο. Ειδικότερα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία από το ύψος της πλατείας Κρήτης στο ρεύμα προς Βούλα.Φωτογραφία 

Νωρίτερα είχε διακοπεί και  η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Πειραιώς, ωστόσο, αυτή την ώρα έχει αποκατασταθεί. 

Βροχή και χαλάζι στη Θεσσαλονίκη

Ισχυρή καταιγίδα, με αστραπές και βροντές έπληξε το απόγευμα της Τρίτης την Θεσσαλονίκη, ενώ έπεσε και χαλάζι. Τα έντονα φαινόμενα δεν κράτησαν πολύ, ωστόσο δρόμοι στην Ανατολική Θεσσαλονίκη μετατράπηκαν σε ποτάμια, δυσκολεύοντας την κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε κλήσεις για άντληση υδάτων και κοπές δέντρων σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, δέχθηκε μία κλήση για άντληση υδάτων στις Σέρρες και δύο στη Φλώρινα, καθώς και τρεις κλήσεις για κοπές δέντρων σε Κασσάνδρα Χαλκιδικής, Αλεξάνδρεια Ημαθίας και Κιλκίς.

Καταπτώσεις βράχων στα Τρίκαλα

Στα Τρίκαλα, καταπτώσεις βράχων, ζημιές στο αγροτικό οδικό δίκτυο, πτώσεις δέντρων και διακοπή ρεύματος προκάλεσε σήμερα το απόγευμα η έντονη βροχόπτωση που πλήττει την ορεινή Πίνδο της περιφερειακής ενότητας Τρικάλων.  
 
Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστου Μιχαλάκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, συνεργεία της περιφερειακής ενότητας Τρικάλων, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των αστυνομικών αρχών, βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα όποια προβλήματα δημιουργούνται, ενώ σε τοπικά διαμερίσματα, όπως Διάβα, Πολυνέρι, Βαλκάνο, έχει σημειωθεί σε μεγάλη έκταση διακοπή ρεύματος. Στην Καλαμπάκα υπάρχουν πλημμυρισμένα υπόγεια και γίνονται αντλήσεις νερού από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. 

Καταπτώσεις βράχων και στην Καρδίτσα

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα με κύριο χαρακτηριστικό τις πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα στα ορεινά της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αργιθέας, να προκληθούν καταπτώσεις βράχων, οι οποίες, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κωνσταντίνος Νούσιος αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά από τα μηχανήματα της Π.Ε. Καρδίτσας.

Στην περιοχή του δήμου Παλαμά, ισχυρή χθεσινή χαλαζόπτωση, έπληξε χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες βυθίζοντας σε απόγνωση τους παραγωγούς.

Πάνω από 100 κλήσεις δέχτηκε η Πυροσβεστική 

Εκατόν εννέα κλήσεις δέχθηκε από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 8.30 το βράδυ το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που έπληξαν αρκετές περιοχές της Αττικής. Από τις 109 κλήσεις, οι 102 αφορούσαν αντλήσεις υδάτων και οι 7 κοπές δέντρων.

Παράλληλα, λόγω συσσώρευσης υδάτων, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στη λεωφόρο Βουλιαγμένης από το ύψος της Πρίγκιπος Πέτρου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Βούλα, καθώς και στη λεωφόρο Ποσειδώνος, από το ύψος της πλατείας Κρήτης στο ρεύμα προς Βούλα. 

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε εχθές (22/8) από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), από σήμερα έως και την Παρασκευή προβλέπεται επιδείνωση του καιρού, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα - κατά τη διάρκεια των φαινομένων - από ενισχυμένους ριπαίους ανέμους.

Συγκεκριμένα, για αύριο Τετάρτη (24/8) τα ισχυρά φαινόμενα θα συνεχιστούν και θα επηρεάσουν από νωρίς το πρωί την ανατολική ηπειρωτική και νησιωτική χώρα (εκτός από τα Δωδεκάνησα) και το μεσημέρι - απόγευμα τα υπόλοιπα ηπειρωτικά. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Η πυροσβεστική στην ανακοίνωσή της, απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις περιοχές όπου εκδηλώνονται τα έντονα φαινόμενα, καθώς και τις επόμενες ημέρες που αναμένεται να συνεχιστούν σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Σε εγρήγορση η Πολιτική Προστασία 

Υπενθυμίζεται ότι, ευρεία σύσκεψη για την αξιολόγηση της κακοκαιρίας που κατά τόπους αναμένεται πολύ έντονη, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

«Φαίνεται να είναι μια σχετικά σύντομη, αλλά έντονη κακοκαιρία. Ενδεχομένως να λάβει, όμως, επικίνδυνες διαστάσεις. Παρακαλώ να μην την υποτιμήσουμε» ανέφερε σε δηλώσεις του μετά από τη σύσκεψη. «Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όλους μας. Αποφεύγουμε τις μη απαραίτητες μετακινήσεις στις περιοχές εκδήλωσης της κακοκαιρίας. Παραμένουμε όλοι σε εγρήγορση» συνέχισε, σημειώνοντας πως αν κριθεί σκόπιμο, θα ενεργοποιηθεί και το 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων.

Προσοχή στους κεραυνούς 

Μετά και από την τραγωδία που σημειώθηκε στην περιοχή Πύργοι στο Φαλακρό της Δράμας, όταν τρεις αθλητές ορεινού τρεξίματος χτυπήθηκαν από κεραυνό, με αποτέλεσμα ο ένας να βρεθεί χωρίς τις αισθήσεις του και ο δεύτερος να τραυματιστεί σοβαρά, ο διευθυντής εκπαίδευσης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, Ζαφείρης Τρόμπακας συμβουλεύει: 

Oταν κάποιος βρίσκεται εκτός αστικού ιστού θα πρέπει να έχει μαζεμένα τα χέρια του και να μην πλησιάζει σε κοντινή απόσταση άλλον άνθρωπο και να βρίσκεται στάσιμος. Εάν απαιτηθεί να μετακινηθεί τότε να κάνει με πολύ μικρά βήματα και το ένα πόδι δίπλα στο άλλο.

Επίσης, πολύ σημαντικό είναι «σε περίπτωση που υπάρχει μαζί παιδί να μην περπατάμε μαζί χέρι χέρι», και «τα κατοικίδια να μην φορούν λουρί». «Αν πέσει κεραυνός στα πέντε μέτρα μακριά και είμαστε με ενωμένα τα πόδια, το μόνο που θα μας προκαλέσει είναι το ωστικό κύμα να μας πετάξει και να δημιουργήσει μια περιοδική κώφωση. Γι' αυτό σκοτώνονται πρώτα τα τετράποδα, όπως κατσίκια, κοπάδια, σκύλοι, άλογα που δεν μένουν ακίνητα και τρέχουν με μεγάλη δρασκελιά», εξηγεί.

Στο αυτοκίνητο ή στο σπίτι

Σε ό,τι αφορά τις οδηγίας προστασίας εν κινήσει με το αυτοκίνητο σημείωσε πως αυτό «θωρακίζει» από τις πτώσεις των κεραυνών και «είναι ασφαλές να βρίσκονται οι πολίτες εντός του οχήματος, σε αντίθεση με τους δικυκλιστές».

«Πριν από μια δεκαετία έπεσε κεραυνός στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ν.Μουδανιών και σκότωσε οδηγό σε μηχανάκι, ενώ δεν έπαθαν τίποτε όσοι ήταν στο αυτοκίνητο. Στο μηχανάκι έγινε η διάφορα δυναμικού, η μπροστινή ρόδα με την οπίσθια, ήταν βρεγμένο το οδόστρωμα και τα ελαστικά, ήταν όλα αγώγιμα και έφτασε το ρεύμα στο ανθρώπινο σώμα. Στο Ι.Χ. είναι κάποιος απολυτά προφυλαγμένος, αρκεί να μην ακουμπάει το πλαϊνό της πόρτας». 

Πρώτες βοήθειες σε περίπτωση που χτυπήσει κάποιον κεραυνός

Με το που πέσει ένας κεραυνός και καταγραφεί τραυματισμός μπορούν να δοθούν άμεσα οι πρώτες βοήθειες. «Ο άνθρωπος δεν είναι πυκνωτής, δε θα κρατήσει το ρεύμα για να μεταφερθεί σ' εμάς ακαριαία. Φεύγει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα και προκαλεί συνήθως ανακοπή στην καρδιά όποτε αν υπάρχει απινιδωτής μπορεί να επανέλθει ο άνθρωπος που έχει χτυπηθεί, όπως και με ΚΑΡΠΑ», σημείωσε ο διασώστης.

Ψηλά η Ελλάδα στους θανάτους από κεραυνό 

Σημειώνεται ότι οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν τις οδηγίες προστασίας από τους κεραυνούς, και να μην υποτιμούν το επικίνδυνο φυσικό φαινόμενο, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται υψηλά στον πίνακα με τους καταγεγραμμένους στην Ευρώπη θανάτους ανθρώπων, οι οποίοι χτυπήθηκαν από κεραυνό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή