Νέες βολές Γ. Παπανδρέου για την οικονομική πολιτική

«Τα καρτέλ οργιάζουν στην Ελλάδα με ευθύνη της κυβέρνησης»
Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2008 15:21
EUROKINISSI /ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

A- A A+

Νέες βολές κατά της κυβέρνησης για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, διατυπώνοντας επικρίσεις τόσο για το πακέτο των 28 δισ. ευρώ για το τραπεζικό σύστημα όσο και για τα καρτέλ, που όπως ανέφερε, οργιάζουν στην Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Παπανδρέου μιλώντας σε ημερίδα του ΙΣΤΑΜΕ για τα καρτέλ, καταλόγισε στο κυβερνών κόμμα τραγικές καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση της διεθνούς κρίσης και υποστήριξε πως η χώρα μας είναι πιο ευάλωτη λόγω των πολιτικών της.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο σχέδιο στήριξης των πιστωτικών ιδρυμάτων, κατηγόρησε το οικονομικό επιτελείο πως τα διαθέτει «χωρίς διαφάνεια, κανόνες και εγγυήσεις».

Σημειώνοντας πως η κυβέρνηση στηρίζει τους ισολογισμούς των τραπεζών χωρίς αυτές να αναλαμβάνουν την υποχρέωση να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση ή δεν έχει καταλάβει ή είναι εγκλωβισμένη στις εσωτερικές της αδυναμίες ή ακόμα χειρότερα χρησιμοποιεί την κρίση για να καλύψει την πολιτική αναδιανομής υπέρ των ισχυροτέρων».

Στη συνέχεια, κατέθεσε προτάσεις για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας:

-τη στήριξη της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών με την εποπτεία της πολιτικής και την συμμετοχή του κράτους στην διοίκηση των τραπεζών.

-τη στήριξη μόνο των τραπεζών που έχουν ανάγκη με την ταυτόχρονη υποχρέωση των μετόχων τους να προχωρήσουν σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου «βάζοντας και αυτοί το χέρι τους στην τσέπη τους», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

-την ίδρυση ειδικού ταμείου αναχρηματοδότησης των τραπεζών και δανειοδότησης μικρομεσαίων και εξαγωγικών επιχειρήσεων, καθώς και αλλαγή του πλαισίου εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

-τη χορήγηση επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, επίδοματος θέρμανσης και την αύξηση του ποσοστού του ΦΠΑ που επιστρέφεται στους αγρότες από το 7% στο 11%.

-την επαναφορά του αφορολόγητου στους ελεύθερους επαγγελματίες, σε όσες επιχειρήσεις έχουν κύκλο εργασιών μικρότερο των 300.000 ευρώ πληρωμή μόνο των τόκων του δανείου και περίοδο χάριτος ενός έτους και ενίσχυση δημοσίων επενδύσεων με στόχευση και για το αύριο.

-την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εισερχομένων στην αγορά εργασίας για τέσσερα χρόνια, τη δημιουργία θέσεων κοινωνικής εργασίας για τους μεγάλους σε ηλικία και τους χαμηλής ειδίκευσης εργαζόμενους, ώστε να συμπληρώσουν τα απαραίτητα ένσημα και την αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70%.

-την απαγόρευση κατάσχεσης κύριας κατοικίας για ποσό των 20.000 ευρώ, την απόδοση περιόδου χάριτος ενός έτους, την κατάργηση του φόρου της Νέας Δημοκρατίας για τα ακίνητα και την επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Όλα αυτά σημαίνουν τελείως διαφορετικές πολιτικές προτεραιότητες, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου και ζήτησε εκ νέου την απόσυρση του προσχεδίου προϋπολογισμού.

Αναφερόμενος στην ακρίβεια, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για τη μη υπαρξη κανόνων και υποστήριξε πως τα καρτέλ οργιάζουν στην Ελλάδα, στην κοινωνία ισχύει ο νόμος των ισχυρών, ενώ το κράτος έχει αποτύχει να προστατεύσει το εισόδημα του πολίτη, επειδή η ΝΔ εκφράζει τη βούληση συγκεκριμένων συμφερόντων.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο στην αγορά, με την αναβάθμιση των αρχών και την επιστημονική τους επάρκεια, τον προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων τους, ενώ πρότεινε τη σύσταση επιτροπής μονοπωλίων και τη δημιουργία Εφετείου για τον ανταγωνισμό.

Στη συνέχεια τόνισε πως «χρειαζόμαστε μια νέα συμφωνία με τον πολίτη και ένα κράτος με σημαντικότατο ρόλο στο σχεδιασμό και την εποπτεία της οικονομίας. Αλλά αξιόπιστο κράτος σημαίνει αξιόπιστη κυβέρνηση, που πριν από όλα τολμά να τα βάζει με τα συμφέροντα των ισχυρών, προστατεύοντας τους πολίτες. Και αυτό είμαστε εμείς» κατέληξε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή