Το λάθος του Σ. Ρουσντί: Πίστευε πως η δολοφονική φετβά είχε λήξει

Σάββατο, 13 Αυγούστου 2022 18:52
UPD:19:11
Shutterstock
A- A A+

Μόλις δύο εβδομαδες πριν την χθεσινή επίθεση με μαχαίρι εναντίον του, ο συγγραφέας Σαλμάν Ρουσντί σε συνέντευξή του έλεγε πως ένοιωθε ότι η ζωή του πλέον μπορεί να είναι φυσιολογική.

Αναφερόταν στις απειλές για την ζωή του που δεχόταν εδω και χρόνια από εξτρεμιστές μουσουλμάνους,μετά την έκδοση του βιβλίου του Σατανικοί Στίχοι, το οποίο θεωρήθηκε βλάσφημο, αναγκάζοντάς τον να ζει ως κυνηγημένος. 

Ωστόσο, φαινόταν πως η οργή εναντίον του είχε καταλαγιάσει.

Το περιοδικό Stern που του πήρε την συνένετυξη είχε σχεδιάσει να την δημοσιεύσει  την επόμενη εβδομάδα, αλλά μετά την επίθεση την δημοσίευσε άμεσα. 

Σύμφωνα με το Stern o Ρουσντι, είχε φτάσει στο περιοδικό χωρίς καμία ασφάλεια, φαινόταν χαλαρός και επεσήμανε πως πέρασαν πλέον δεκαετιές από την φετβά του Αγιατολάχ Χομεϊνί, που καλούσε τους πιστούς του Ισλάμ να τον εκτελέσουν έναντι 3 εκατομμυρίων δολαρίων (2,5 εκατομμυρίων λιρών).

Το 1998 το θριησκευτικό διάταγμα ακυρώθηκε επισήμως από το Ιραν, αλλά φάινεται χωρίς αντίκρυσμα . Η επικύρηξη του Ρουσντί στην ουσία παραμένει ενεργή, ενώ ένα ημιεπίσημο ιρανικό θρησκευτικό ίδρυμα πρόσθεσε άλλα 500.000 το 2012.

Μετά την επίθεση τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης περιέγραψαν τον συγγραφέα ως αποστάτη  που αρνήθηκε την πίστη του.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή