Σαλμάν Ρουσντί: Οι Σατανικοί Στίχοι και το χρονικό μιας προαναγγελθείσας επίθεσης

Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022 21:28
UPD:21:58
A- A A+

Ήταν το 1988 όταν ο Βρετανός συγγραφέας Ινδικής καταγωγής, Σαλμάν Ρουσντί εξέδωσε το τέταρτο βιβλίο του  «Σατανικοί Στίχοι» προκαλώντας αναταραχή  στον μουσουλμανικό κόσμο. Η σημερινή επίθεση εναντίον του με μαχαίριενώ έδινε ομιλία σε εκδήλωση στην Νέα Υόρκη, ίσως είναι είναι ακόμη μια απόπειρα να εκπληρωθεί ο -εδώ και χρόνια - «στόχος» ενός προαναγγελθέντος θανάτου.

Το σουρεαλιστικό μυθιστόρημα πυροδότησε οργή σε μουσουλμάνους, οι οποίοι θεώρησαν το περιεχόμενό του βλάσφημο.

Η Ινδία ήταν η πρώτη χώρα που το απαγόρευσε. Το Πακιστάν ακολούθησε το παράδειγμα, όπως και διάφορες άλλες μουσουλμανικές χώρες και η Νότια Αφρική.

Ένα φετφά, (θρησκευτικό διάταγμα) από τον τότε Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Χομεϊνί, που ζητούσε τον θάνατο του Ρουσντί οδήγησε την κατάσταση εκτός ελέγχου.

Πενήντα εννέα άνθρωποι πέθαναν σε όλο τον κόσμο με τον αριθμό αυτό να περιλαμβάνει μεταφραστές που δολοφονήθηκαν και άλλους που πέθαναν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.

Για παράδειγμα,  ο Ιάπωνας μεταφραστής του βιβλίου βρέθηκε σκοτωμένος σε ένα πανεπιστήμιο βορειοανατολικά του Τόκιο τον Ιούλιο του 1991.

Η αστυνομία είπε ότι ο  Hitoshi Igarashi, μαχαιρώθηκε πολλές φορές και αφέθηκε στο διάδρομο έξω από το γραφείο του στο Πανεπιστήμιο Tsukuba.

Νωρίτερα τον ίδιο μήνα, ο Ιταλός μεταφραστής, Ettore Capriolo, μαχαιρώθηκε στο διαμέρισμά του στο Μιλάνο, αν και επέζησε της επίθεσης.

 

Κρυβόταν για χρόνια

Η βρετανική κυβέρνηση έθεσε τον συγγραφέα υπό αστυνομική προστασία, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ιράν διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις.

Ο ίδιος ο Ρουσντί κρυβόταν για εννέα χρόνια ως αποτέλεσμα των απειλών

Η κυβέρνηση του Ιράν, το 1998, ανακοίνωσε ότι δεν υποστήριζε πλέον τον φετφά  ωστόσο ο ασκός του αιόλου είχε ανοίξει. Εξτρεμιστικές μουσουλμανικές οργανώσεις επικύρηξαν με εκατομμύρια δολάρια τον Ρούσντι.

Οι σκληροπυρηνικοί στο Ιράν εξάλλου λένε, ότι το διάταγμα του Χομεϊνί παραμένει σε ισχύ 

 

Γιατι θεωρήθηκε το βιβλίο βλάσφημο

Ο τίτλος του βιβλίου, που οι μουσουλμάνοι θεωρούν βλάσφημο, αναφερόταν σε δύο στίχους που αφαιρέθηκαν από τον Μωάμεθ από το Κοράνι, επειδή πίστευε ότι ήταν εμπνευσμένοι από τον διάβολο.

Επίσης, ο Ρουσντί έδωσε σε δύο ιερόδουλες στο βιβλίο του, ονόματα συζύγων του προφήτη Μωάμεθ.

Ο Ρουσντί απέρριψε τις κατηγορίες για βλασφημία.

Το βιβλίο έγινε best-seller και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.  

 

Το συγγραφικό έργο και οι διακρίσεις του

Πολλά από τα βιβλία του 75χρονου γνώρισαν τεράστια επιτυχία, με το δεύτερο μυθιστόρημά του, τα Midnight's Children, να κερδίζει το Βραβείο Μπούκερ το 1981.

Το 1983 ο Ρουσντί εκλέχτηκε εταίρος της βρετανικής βασιλικής εταιρείας λογοτεχνίας, η οποία είναι ο ανώτατος πνευματικός οργανισμός για την λογοτεχνία στη χώρα. Ακολούθως τιμήθηκε με την διάκριση του ταξιάρχη των τεχνών και των γραμμάτων της Γαλλίας το 1999, και το 2007 χρίστηκε ιππότης από την βασίλισσα Ελισάβετ Β´ του Ηνωμένου Βασιλείου για τις υπηρεσίες του στην λογοτεχνία.

Το 2008, η εφημερίδα The Times του Λονδίνου, τον κατέταξε 13ο στον κατάλογο που συνέταξε για τους σπουδαιότερους 50 συγγραφείς από το 1945 και έπειτα.

Από το 2000, ο Ρουσντί ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου εργάζεται στο πανεπιστήμιο Έμορι, ενώ έγινε και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Γραμμάτων.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή