Όλοι θα κριθούμε από το μέτρο ευθύνης και σοβαρότητας που θα επιδείξουμε στο επόμενο διάστημα, σημείωσε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης και ειδικά για το σχέδιο στήριξης των τραπεζών.
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι στις αρχές του έτους δεν αναγνώριζε ότι υπήρχε κρίση, ενώ το Σεπτέμβριο ισχυριζόταν ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη διεθνή κρίση για να αποφύγει τις ευθύνες και λίγο αργότερα ότι η κυβέρνηση δεν είδε τάχα την κρίση να έρχεται. Στις αρχές Οκτωβρίου ισχυριζόταν ότι η κρίση στην Ελλάδα ήταν ελληνική προέλευσης, τέτοια σοβαρότητα, παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε λυπηρό να μην υπάρχει, ακόμα και σε τέτοιες δύσκολες περιόδους, στοιχειώδης υπευθυνότητα και πολιτικές δυνάμεις που επιχειρούν να παραπλανήσουν τον πολίτη. Η αντιμετώπιση, είπε, της διεθνούς οικονομικής κρίσης δεν γίνεται ούτε με δογματισμούς, ούτε με επιστροφή στο παρελθόν, δεν γίνεται ούτε με ακραίες κρατικίστικες αντιλήψεις, ούτε με ακραίες νεοφιλελεύθερες εμμονές, αλλά με υπεύθυνη εκτίμηση των κινδύνων και των ενδεχόμενων κινδύνων. «Αλλά από κόμματα και πολιτικούς αρχηγούς που δεν έχουν συγκεκριμένες απόψεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, τι μπορεί άραγε να περιμένει κανείς», διερωτήθηκε.
Στη συνέχεια ο Κώστας Καραμανλής μίλησε για υποσχέσεις που δίδονται αφειδώς και εύκολα. Δεν υπάρχει κανένας που να θέλει περισσότερο από την κυβέρνηση την εφαρμογή μέτρων στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων, όμως τίποτα δεν γίνεται με λόγια κενά περιεχομένου και ευχές, παρατήρησε. Όπως είπε, οι υποσχέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για παροχές, που σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς θα στοιχίσουν 5 δισ. ευρώ το χρόνο, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, είναι εμπαιγμός, αλλά οι πολίτες δεν εμπαίζονται.
Απαντώντας στην κριτική του ΠΑΣΟΚ για το σχέδιο στήριξης του τραπεζικού συστήματος ο πρωθυπουργός μίλησε για πλήρη σύγχυση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αδυναμία διαμόρφωσης συγκεκριμένης θέσης και απόπειρα διαστρέβλωσης και χαρακτήρισε ψευδείς και ανυπόστατους του ισχυρισμούς ότι χαρίζονται δισ. ευρώ στις τράπεζες. Τίποτα δεν χαρίζεται σε κανέναν, υπογράμμισε.
Όπως είπε, το Δημόσιο, όχι μόνο δεν θα χάσει από το σχέδιο, αλλά θα έχει όφελος έως και 500 εκ ευρώ ετησίως, που θα διατίθενται για έργα ανάπτυξης και για κοινωνικές παρεμβάσεις.
Στόχος του ελληνικού σχεδίου είναι να στηριχθεί η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, να στηριχθεί η ανάπτυξη και η απασχόληση, η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχείρησεων, να στηριχθούν τα νέα ζευγάρια που χρειάζονται στεγαστικό δάνειο. Αυτή είναι αλήθεια, τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: Αρνούμενοι τη λύση αυτή, εκείνοι που δημοκοπούν τι απαντούν στους καταθέτες;
Μοναδικό μας μέλημα είναι ο τόπος αδιαφορώντας για το όποιο πολιτικό ή κομματικό κόστος, κατέληξε ο κ. Καραμανλής.