Τρεις γυναικοκτονίες σε τρεις ημέρες

Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2022 13:19
UPD:13:26
Eurokinissi/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Συγκέντρωση ενάντια στις γυναικοκτονίες στο Σύνταγμα.

A- A A+

Σοβαρές διαστάσεις έχει λάβει εδώ και καιρό το ζήτημα της έμφυλης βίας στη χώρα, με τρεις -πιθανώς- γυναικοκτονίες να καταγράφονται μέσα σε τρεις ημέρες.

Το Σάββατο στη Ζάκυνθο ένας 49χρονος δολοφόνησε τη 41 ετών σύζυγό του, στο χωριό Τσιλιβή στη Ζάκυνθο, μετά από έντονο καβγά. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η γυναίκα έφερε πολλαπλά χτυπήματα στο κεφάλι με αποτέλεσμα να προκληθεί κρανιοεγκεφαλική βλάβη ενώ είχε δεχτεί και χτύπημα με μαχαίρι.

Την Κυριακή στο Ρέθυμνο ένας 60χρονος σκότωσε τη 56χρονη γυναίκα του επειδή του ζήτησε να χωρίσουν. Η Αστυνομία ειδοποιήθηκε από τον γιο του ζεύγους, ο οποίος βρήκε τη μητέρα του αιμόφυρτη.

Την Τρίτη το πρωί νεκρή εντοπίστηκε μια κοπέλα 17 μόλις ετών στο σπίτι της στο Περιστέρι. Την κοπέλα εντόπισαν νεκρή στο δωμάτιό της η μητέρα και η αδελφή της που γύρισαν στο διαμέρισμα λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Όταν φώναξαν τη 17χρονη και δεν τους απάντησε, πήγαν στο δωμάτιό της όπου και τη βρήκαν νεκρή, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ήταν ημίγυμνη, με τη φόρμα της κατεβασμένη, με μώλωπες και ίχνη πάλης. Ο ιατροδικαστής που κλήθηκε διαπίστωσε ότι το νεαρό κορίτσι πέθανε από ασφυξία. Όπως αναφέρει, φαίνεται ότι κάποιος της έκλεισε τη μύτη και το στόμα για να μην μπορεί να πάρει ανάσα, ενώ το έκανε με το χέρι του, αφού στο αριστερό μάγουλο του κοριτσιού υπάρχει μια νυχιά.

Μαζί με τις τρεις τελευταίες, οι γυναικοκτονίες στην Ελλάδα έχουν φτάσει τις 15 σε 7 μήνες. Οργανώσεις, κόμματα, ακτιβιστές ζητούν άμεσα από την Πολιτεία να λάβει μέτρα, να αναγνωριστεί ο όρος, να αναγνωριστεί η έμφυλη διάσταση μιας γυναικοκτονίας και να αντιμετωπίζεται η γυναικοκτονία ως ποινικό αδίκημα.

Στην Κύπρο ήδη θεωρείται ιδιώνυμο αδίκημα, ενσωματωμένο στον ειδικό νόμο για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας προς τις γυναίκες και της ενδοοικογενειακής βίας.

Ο όρος, που ενίοτε ενοχλεί, έχει αναγνωριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως «ανθρωποκτονία γυναικών από πρόθεση επειδή είναι γυναίκες».

Για την ιστορία τουλάχιστον, καμία γυναίκα δεν «προκάλεσε» και καμία γυναίκα δεν ήταν «άτυχη».

Ελίζα Καραγιώργη
[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή