Εκλογές ΗΠΑ: Αναμένεται συμμετοχή-ρεκόρ

Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2008 21:39
A- A A+

Η μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων δεκαετιών αναμένεται να σημειωθεί στις αυριανές εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και για την εκλογή υποψηφίων σε διάφορα ομοσπονδιακά, πολιτειακά και δημοτικά αξιώματα της χώρας. Το ρεκόρ κατέχουν οι εκλογές του 1960, όταν εξελέγη πρόεδρος ο Τζον Κένεντι.

Οι εκλογές στις ΗΠΑ διεξάγονται κάθε πρώτη Τρίτη του Νοεμβρίου. Εκλογολόγοι εκτιμούν πως το γεγονός ότι οι πολίτες της χώρας δεν ψηφίζουν Σαββατοκύριακο, αποτελεί πάντα έναν από τους ανασταλτικούς παράγοντες για τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού ψηφοφόρων.

Ήδη, σε ορισμένες πολιτείες, περίπου το 20% των 153 εκατομμυρίων Αμερικανών που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, έχουν ψηφίσει είτε με επιστολική ψήφο ή μέσω της διαδικασίας της εκ των προτέρων ψηφοφορίας.

Η οριστική εκλογή προέδρου δεν γίνεται άμεσα από το λαό, αφού αποφασίζει το Εκλεκτορικό Σώμα που αποτελείται από 538 εκλέκτορες και οι οποίοι αντιπροσωπεύουν αναλογικά με τον πληθυσμό τις πενήντα πολιτείες. Για να εκλεγεί ένας υποψήφιος χρειάζεται να συγκεντρώσει τουλάχιστον 270 εκλέκτορες.

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, ο υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος, Μπαράκ Ομπάμα, προηγείται σε πανεθνικό επίπεδο, αλλά και σε καθοριστικές πολιτείες που θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα, αν και, τα τελευταία 24ωρα, σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, το ποσοστό που τον χωρίζει από τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του, Τζον ΜακΚέιν, έχει μειωθεί σε κάποιες πολιτείες-κλειδιά http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/11/03/1585737.htm .

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όσο πλησιάζει η αυριανή μέρα, οι δύο υποψήφιοι φαίνεται ότι συσπειρώνουν εκείνες τις ομάδες του πληθυσμού που τους υποστηρίζουν περισσότερο. Ο Ομπάμα τις γυναίκες και τους ανεξάρτητους και ο Μακέιν τους γηραιότερους ψηφοφόρους και τους συντηρητικούς.

Η «Νιου Γιορκ Τάιμς», με σημερινό κύριο άρθρο της, ερμηνεύει την «εντυπωσιακή απήχηση» του Δημοκρατικού υποψηφίου και αναγνωρίζει τον «ιστορικό χαρακτήρα» της υποψηφιότητάς του, υποστηρίζοντας ότι «η εκστρατεία του Ομπάμα ελάχιστα σημαδεύτηκε από το φυλετικό παράγοντα, ή τουλάχιστον από την παραδοσιακή πολιτική φυλετικών παραπόνων».

Στη συνέχεια, επισημαίνει το γεγονός ότι «ο Ομπάμα διεξήγαγε την εκστρατεία του με κύριο θέμα της ρητορικής του την εθνική ενότητα, απευθυνόμενος σε ψηφοφόρους απηυδισμένους από την πολωτική αντιπαράθεση για το Ιράκ και από την προεδρία Μπους».

Στην τεράστια αυτή χώρα, η οποία έχει τέσσερις διαφορετικές ώρες, τα πρώτα εκλογικά κέντρα θα ανοίξουν την Τρίτη τα μεσάνυχτα τοπική ώρα (07.00 ώρα Ελλάδας), για παράδειγμα σε μικρά χωριά του Νιου Χαμσάιρ με 120-130 κατοίκους.

Η πλειονότητα πάντως των εκλογικών τμημάτων στην ανατολική ακτή θα ανοίξουν στις 12.00 έως 14.00 ώρα Ελλάδας, ενώ πολλά τμήματα στο Βερμόντ (βορειοανατολικά) θα ανοίξουν στις 05.00 τα ξημερώματα (12.00 ώρα Ελλάδας).

Οι υπόλοιπες περιοχές των ΗΠΑ θα αρχίσουν την ψηφοφορία μεταξύ 15.00 και 17.00 ώρα Ελλάδας, η Αλάσκα στις 18.00 ώρα Ελλάδας και η Χαβάη στις 19.00 ώρα Ελλάδας.

Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν επίσης με μεγάλες αποκλίσεις ώρας σε όλη τη χώρα, αλλά γύρω στη 01.00 ώρα Ελλάδας της Τετάρτης τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα θα μπορούν να ανακοινώσουν τα πρώτα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, βασιζόμενα σε δημοσκοπήσεις που θα γίνουν έξω από τα εκλογικά τμήματα, μόλις αυτά κλείσουν.

Τα εκλογικά κέντρα της ανατολικής ακτής της χώρας, μεταξύ τους οι περιοχές κλειδιά όπως είναι η Φλόριντα, η Βιρτζίνια και η Πενσυλβάνια θα κλείσουν γύρω στις 02.00-04.00 ώρα Ελλάδας της Τετάρτης.

Τέλος τα εκλογικά τμήματα στο επίσης σημαντικό για την έκβαση των εκλογών Οχάιο θα κλείσουν στις 05.00 ώρα Ελλάδας της Τετάρτης.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή