Εξεταστική για Βατοπέδι: «Αλλο η εκμετάλλευση, άλλο η κυριότητα της Βιστωνίδας»

Κατάθεση της Δήμητρας Κεφάλα, παρέδρου του ΝΣΚ
Τρίτη, 04 Νοεμβρίου 2008 15:34
A- A A+

«Με τη σύμβαση του 1930 ρητά παραχωρήθηκε από το ελληνικό Δημόσιο η εκμετάλλευση της λίμνης Βιστωνίδας στη Μονή Βατοπεδίου, αλλά η κυριότητα της λίμνης είναι διαφορετικό ζήτημα που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή της σύμβασης του 1930, έπρεπε να γίνει με νομοθετική ρύθμιση και όχι με υπουργική απόφαση».

Τα παραπάνω διευκρίνισε στην κατάθεσή της ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, η Δήμητρα Κεφάλα, πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και εισηγήτρια στην απόφαση 111/2000, που θεωρείται ως ευνοϊκή για το Δημόσιο.

Μεταξύ άλλων η κ. Κεφάλα διευκρίνισε πως η ίδια εκλήθη το 2000, κατόπιν αιτήσεως του υπουργείου Γεωργίας (που θεωρούσε τη λίμνη «δημόσια και κοινόχρηστη»), να γνωμοδοτήσει ενώπιον του ΝΣΚ επί των δικαιωμάτων της Μονής στην αλιευτική εκμετάλλευση της λίμνης, όχι όμως και για την κυριότητα της έκτασης.

«Δεδομένου ότι την εποχή που διαμορφώθηκε το καθεστώς της λίμνης δεν ίσχυε ο αστικός κώδικας, θα μπορούσε και μία ιδιωτική κτήση να προσλάβει κοινόχρηστο χαρακτήρα. Αν ο χώρος ορίζεται ως κοινόχρηστος παρ’ όλο που είναι ιδιωτικός, αυτό δίνει το δικαίωμα στο Δημόσιο να τον εκμεταλλεύεται, να τον μισθώνει. Αν όμως η κοινόχρηστη λίμνη ανήκει στο Δημόσιο, τότε η κυριότητά της σίγουρα δεν μπορεί να μεταβιβαστεί», σημείωσε η κ. Κεφαλά.

Σε ό,τι αφορά το ποιός είναι αρμόδιος να διευκρινίσει το ζήτημα της κυριότητας, η μάρτυς απάντησε ότι «το γνωμοδοτικό συμβούλιο σε συνδυασμό με τον υπουργό (διοικητική διαδικασία), ή το δικαστήριο».

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τη μάρτυρα, η αλλαγή της σύμβασης του 1930, «δεν μπορεί να γίνει με υπουργική απόφαση, αλλά με νομοθετική ρύθμιση. Δεν μπορούσαμε με μια υπουργική απόφαση που ζητούσε η Ιερά Μονή, να καταργήσουμε νόμους που, από το 1930 και μετά, εκδίδονταν ο ένας πίσω απ’ τον άλλο».

«Το περίεργο είναι, ότι πέντε από τους Νομικούς Συμβούλους που συμμετείχαν στην απόφαση του 2000 και δέχονταν μόνο νομοθετική ρύθμιση για αλλαγή της σύμβασης του 1930, το Δεκέμβριο του 2004 αλλάζουν απόφαση», παρατήρησε ο Μάρκος Μπόλαρης (ΠΑΣΟΚ) και συνέχισε: «Το 2004 αποδέχθηκαν υπουργική απόφαση για μεταβίβαση κυριότητας και παραχώρηση της λίμνης στη Μονή. Δεν είναι μείζον ζήτημα αυτό;».

«Δεν μπορώ να σχολιάσω τους συναδέλφους, με δεδομένο μάλιστα, πως ήδη είχαν αναγνωριστεί και διοικητικά πλέον τα δικαιώματα της Μονής», απάντησε η μάρτυς.

Τέλος, ερωτηθείσα σχετικά με την αναπομπή της απόφασης παράδοσης της νομής της λίμνης, εκ μέρους του Απ. Φωτιάδη, η κ. Κεφαλά, επιφυλασσόμενη για τις λεπτομέρειες της υπόθεσης τις οποίες, όπως τόνισε, δεν γνωρίζει, υποστήριξε πως ο υφυπουργός θα μπορούσε να ανακαλέσει την υπουργική του πράξη, «βρίσκοντας έναν εύσχημο τρόπο και αιτιολογία, που να αφορά την δική του προηγούμενη απόφαση, γιατί αυτά δεν είναι εύκολο να σταθούν στο Συμβούλιο Επικρατείας. Αν όμως στην αιτιολογία του διαλάβει νέα στοιχεία τα οποία αναφέρονται στην απόφασή του, θα πρέπει να την παραπέμψει και στο Γνωμοδοτικό συμβούλιο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή