Οι δημοσιογράφοι Γιώργος Βλάχος και Γιάννης Ντάσκας κατέθεσαν σήμερα στην Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.
Ο Γιώργος Βλάχος ανέφερε ότι διερεύνησε το καλοκαίρι του 2007, την υπόθεση της παραχώρησης ολυμπιακού ακινήτου στη Μονή Βατοπεδίου «κατόπιν καταγγελιών» - όπως υπογράμμισε - που δέχθηκε ως δημοσιογράφος, «πολιτικών προσώπων προερχομένων από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας».
«Το κτήριο προοριζόμενο επί υπουργίας Π. Παναγιωτόπουλου και Σ. Τσιτουρίδη να στεγάσει το υπουργείο Εργασίας, κρίθηκε επί Β. Μαγγίνα ως ακατάλληλο για τη χρήση αυτή, με σχετική εισήγηση του γ.γ. του υπουργείου Τ. Κοντού και εντός 17 ημερών παραχωρήθηκε στη Μονή Βατοπεδίου. Ο κ. Μαγγίνας μου είχε πει πως δεν επισκέφθηκε το κτήριο. Με υπογραφή όμως, του γενικού γραμματέα του υπουργείου, το κτήριο απορρίφθηκε ως ακατάλληλο για το υπουργείο και σε χρόνο ρεκόρ παραχωρήθηκε από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου στη Μονή έναντι 39 εκ. ευρώ, ενώ η αξία κατασκευής του ήταν 57 εκ. ευρώ. Ειδικός όρος για την παραχώρηση, ήταν να γίνει η μεταβίβαση οπωσδήποτε μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, μία μέρα δηλαδή πριν τις εκλογές» σημείωσε.
«Ποιος φοβόταν ότι δεν θα ήταν υπουργός στο ίδιο υπουργείο την επόμενη μέρα; Υπήρχε η φημολογία ότι ο συγκεκριμένος θα έφευγε και θα πήγαινε υπουργός Πολιτισμού. Ξέρετε ότι σε μια κυβέρνηση, πολύ δύσκολα μένει ένας υπουργός στην ίδια θέση. Και μάλιστα κάποιος που δεν είναι εκλεγμένος» ανέφερε ο κος Βλάχος, που επικαλέστηκε και τη μαρτυρία της συζύγου του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη, Κατ. Πελέκη.
Ο δημοσιογράφος Γιάννης Ντάσκας υποστήριξε πως «ο κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος είχε αναμφίβολα κεντρικότατο ρόλο στην ιστορία αυτή, εμφανιζόμενος ως πνευματικό παιδί του Εφραίμ. Ο Εφραίμ είναι σαφής, όταν λέει πως ο κος Ρουσόπουλος μας βοηθούσε στα θέματα αυτά».
«Όσοι υπουργοί και παράγοντες αποδέχθηκαν γνωμοδοτήσεις που αντίκειντο στην απόφαση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους του 2000 που ήταν ευνοϊκή για το Δημόσιο, έδρασαν ως συμμορία και εγκλημάτησαν» υποστήριξε.
«Πριν το 2004, ενορχηστρωτή δεν βλέπω άλλον πέραν του κ. Φωτιάδη. Το ότι έκανε όμως αναπομπή, φρενάρισε την όλη ιστορία. Το θέμα το εγνώριζε και ο νυν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Κοντός, ο οποίος είχε πει το 2003, ότι είναι εγκληματικό να δοθεί η έκταση στη Μονή. Όταν έγινε υφυπουργός, το εγκληματικό έγινε ξαφνικά νόμιμο (?) Οι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων της περιοχής, ο Μητροπολίτης, ο νομάρχης, έκαναν έγγραφο στον κ. Δούκα τον Ιούνιο του 2004, αναφέροντάς του το αποτέλεσμα της δίκης, αλλά ο κος Δούκας δεν αντέδρασε. Η μόνη λογική εξήγηση, είναι να υπήρχε κάποιος πάνω απ’ αυτόν, στον οποίο ήθελε να υπακούσει. Και από τα όσα υπήρξαν μέχρι τώρα, φαίνεται σαφώς ότι ήταν ο κος Ρουσόπουλος πάνω απ’ αυτόν» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ντάσκας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ