Αρχισαν οι εργασίες ανακαίνισης στο Λευκό Οίκο

Τρίτη, 04 Νοεμβρίου 2008 16:11
A- A A+

Όταν είδε ότι άρχισαν να εποφθαλμιούν τη θέση του, ο Τζορτζ Μπους, αστειευόμενος, ζήτησε από τους υποψήφιους να περιμένουν λίγο πριν πάρουν μέτρα για καινούργιες κουρτίνες στο Οβάλ γραφείο.

Ωστόσο, και ενώ οι εκλογές διεξάγονται ακόμη, οι εργασίες ανακαίνισης έχουν ήδη αρχίσει στο Λευκό Οίκο.

Εν όψει της μεταβίβασης της εξουσίας στις 20 Ιανουαρίου, «έχουν ήδη αντικατασταθεί τα καλύμματα των θερμαντικών σωμάτων στη γαλαρία της ανατολικής πτέρυγας (του Λευκού Οίκου) και έχουν πραγματοποιηθεί ελαιοχρωματικές επιδιορθωτικές εργασίες σε μία σειρά δωματίων, ενώ αντικαθιστούμε και τα φθαρμένα χαλιά» δήλωσε η Σάλι Μακντόνο, εκπρόσωπος της Λόρα Μπους.

Η Πρώτη Κυρία είναι υπεύθυνη για τις οικιακές εργασίες στο Λευκό Οίκο.

Και, καθώς ο σύζυγός της έχει υποσχεθεί να διευκολύνει τον διάδοχό του, η Λόρα Μπους εργάζεται κι εκείνη με ζέση «για να προετοιμάσει τον Λευκό Οίκο για τους νέους ενοίκους του» εξηγεί η κυρία Μακντόνο.

«Δίνεται μεγάλη προσοχή ακόμη και στην παραμικρή λεπτομέρεια» διαβεβαιώνει.

Σε μία βιογραφία, ο δημοσιογράφος Ρόναλντ Κέσλερ αναφέρει πως η κυρία Μπους είχε εκπλαγεί από την κατάσταση στην οποία είχε βρει τον Λευκό Οίκο, όταν την είχε ξεναγήσει η Χίλαρι Κλίντον.

Το τεράστιο κτίριο γεωργιανού ρυθμού διαθέτει πάνω από εκατό δωμάτια και χρησιμοποιείται ως γραφείο, κατοικία και χώρος υποδοχής, από τον ηγέτη της πιο μεγάλης δύναμης του κόσμου. Είναι επίσης και μουσείο.

Κάθε προεδρική οικογένεια που εγκαθίσταται εκεί αφήνει τη σφραγίδα της.

Το αμερικανικό Κογκρέσο είχε εγκρίνει το ποσό των 1,6 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο για τη συντήρηση του Λευκού Οίκου, ο οποίος είναι πια διακοσίων ετών. Από αυτό το ποσό, τα 100.000 δολάρια διατίθενται για την ανακαίνιση της ιδιωτικής πτέρυγας κάθε τέσσερα χρόνια.

Είτε είναι ο Μακέιν είτε ο Ομπάμα, ο επόμενος που θα εγκατασταθεί στον αριθμό 1600 της Λεωφόρου Πενσιλβάνια δεν θα χρειαστεί να αποφασίσει μόνο για το αν θα πρέπει να αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα από το Ιράκ ή αν θα διακοπεί η εικοσιπενταετής διπλωματική σιωπή μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη μου απόφαση ως πρόεδρος» λέει ο πρόεδρος Μπους. «Δεν είχα καλά-καλά ορκιστεί, όταν ένας τύπος με πλησίασε και είπε: "τι χρώμα θέλετε να έχει το χαλί στο Οβάλ Γραφείο;" Νόμιζα ότι αστειευόταν. Πρέπει να ξέρετε ότι οι πρόεδροι αποφασίζουν εκείνοι για το χαλί τους».

«Τότε λοιπόν πραγματοποίησα μία ανάθεση. Η ανάθεση είναι ένα από αυτά που κάνεις όταν έχεις να πάρεις μία απόφαση. Ζήτησα από τη Λόρα να βοηθήσει στη δημιουργία του χαλιού».

Το χαλί στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου θυμίζει τον ήλιο και το χρώμα του έχει επιλεγεί για να αντικατοπτρίζει την προσωπικότητα του κατόχου του. Οι Κλίντον, πριν από τους Μπους, είχαν τοποθετήσει μπλε χαλί.

Το Οβάλ Γραφείο, χρησιμοποιείται ως γραφείο του αμερικανού προέδρου από την εποχή του Γουίλιαμ Χάουαρντ Ταφτ το 1909 και στο πέρασμα όλων αυτών των δεκαετιών δεν έχει αλλάξει καθόλου.

Καθώς αποτελεί ένα σύμβολο εξουσίας, είναι σήμερα το πρώτο "οχυρό" στο οποίο "επιτίθεται" η προεδρική οικογένεια κατά την επιχείρηση εσωτερικής ανακαίνισης που πραγματοποιείται κάθε τέσσερα ή οχτώ χρόνια σε μεγάλα κομμάτια του Λευκού Οίκου και η οποία μπορεί να περιλαμβάνει από επισκευές στην αίθουσα ιδιωτικών προβολών μέχρι αλλαγή των υδραυλικών σωληνώσεων.

Στους τοίχους του Οβάλ Γραφείου, ο Μπους έχει κρεμάσει, δίπλα στα πορτρέτα του Λίνκολν και του Ουάσινγκτον, πίνακες καλλιτεχνών από το Τέξας, την πολιτεία όπου ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα.

¶φησε ανέγγιχτο το περίφημο γραφείο "Resolute".

Είναι κάτω απ' αυτό το γραφείο που εμφανίζεται, στη διάσημη φωτογραφία, ο μικρός Τζον Τζ. Κένεντι να κοιτά το φακό, ενώ ο πατέρας του εργάζεται.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή