Ε.Ε.: Προϋπόθεση για ΠΓΔΜ οι σχέσεις καλής γειτονίας

«Όχι» σε ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων - Αναφορά στο ζήτημα της ονομασίας
Τετάρτη, 05 Νοεμβρίου 2008 15:52
A- A A+

Στην ετήσια έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν εισηγείται συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, κάνοντας παράλληλα ιδιαίτερη αναφορά στη διαφορά για το ζήτημα της ονομασίας με την Ελλάδα.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική αναφορά της έκθεσης, «οι σχέσεις των δύο χωρών εξακολουθούν να επηρεάζονται από το ανεπίλυτο ζήτημα του ονόματος». Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι «θα πρέπει να αποφεύγονται πράξεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας» - ένα σαφές μήνυμα προς την ηγεσία των Σκοπίων.

Επίσης, για πρώτη φορά, η έκθεση της Επιτροπής αναφέρεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Ιουνίου, τονίζοντας ότι «η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης της εξεύρεσης αμοιβαίως αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος, στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παραμένει θεμελιώδους σημασίας».

Στην έκθεση της Κομισιόν επισημαίνεται ακόμα ότι το ζήτημα του ονόματος προκαλεί διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων στην εσωτερική πολιτική σκηνή της ΠΓΔΜ και ότι παρά τις τακτικές συναντήσεις μεταξύ του προέδρου και του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, «υπήρξαν διαφωνίες σχετικά με τον τρόπο επίτευξης συμφωνίας στο ζήτημα του ονόματος, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

Μεταξύ άλλων, στην έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ η Επιτροπή αναφέρεται στα επεισόδια που παρατηρήθηκαν πριν και κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ της 1ης Ιουνίου, υπογραμμίζοντας ότι η διεξαγωγή των εκλογών δεν έγινε με τρόπο σύμφωνο προς τους διεθνείς κανόνες. Επιπλέον, επισημαίνεται ο περιορισμένος πολιτικός διάλογος μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ενώ οι σχέσεις μεταξύ του προέδρου και του πρωθυπουργού της χώρας χαρακτηρίζονται «αμφιλεγόμενες». «Η πολιτική ένταση παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και ο διάλογος με την αντιπολίτευση ήταν περιορισμένος», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι η περιφερειακή συνεργασία και η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας συνιστούν βασικό στοιχείο της διαδικασίας ένταξης της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε..

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή