Σερβία: Ικανοποίηση και επιφυλάξεις για την εκλογή Ομπάμα

Τετάρτη, 05 Νοεμβρίου 2008 18:14
A- A A+

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γιέρεμιτς χαρακτήρισε τη νίκη Ομπάμα σημαντικό γεγονός όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο. Η Σερβία, πρόσθεσε ο κ. Γιέρεμιτς, ελπίζει στη βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ μετά τη νίκη του υποψηφίου των Δημοκρατικών.

Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Μπαράκ Ομπάμα «θα είναι καλός και για τους Αμερικανούς, αλλά και για τους Σέρβους».

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Βελιγράδι Κάμερον Μάντερ διαβεβαίωσε ότι «ο Ομπάμα είναι φίλος της Σερβίας», πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν θα υπάρξει απόκλιση από την πολιτική που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα στο χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Πολιτικοί αναλυτές στο Βελιγράδι επισημαίνουν ότι τη δεύτερη θητεία Μπους οι σχέσεις Σερβίας-ΗΠΑ έπεσαν σε πολύ χαμηλό επίπεδο και μάλιστα κάποιοι τις συγκρίνουν ιστορικά με την περίοδο 1945-48 ή το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1990.

Κατά την εκτίμηση του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στη Σερβία Γουίλιαμ Μοντγκόμερι, με τη νίκη Ομπάμα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων, αφού σε αντίθεση με την κυβέρνηση Μπους τώρα οι ΗΠΑ θα επιδείξουν, εξαιτίας του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την περιοχή.

Αναλυτές στο σερβικό Τύπο επισημαίνουν ωστόσο ότι η παρουσία του Μπάιντεν στην αμερικανική ηγεσία είναι που προβληματίζει το Βελιγράδι. Στα σχόλια των σερβικών ΜΜΕ δεν παραλείπεται η αναφορά στο πολιτικό παρελθόν του Μπάιντεν, ο οποίος στο Κογκρέσο ήταν θερμός υποστηρικτής του βομβαρδισμού των Σέρβων της Βοσνίας το 1995 ή αργότερα του βομβαρδισμού της Γιουγκοσλαβίας το 1999, ή ακόμη πρόσφατα υποστηρίζοντας την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου.

Ο ίδιος ο Ομπάμα σε επιστολή που έστειλε κατά την προεκλογική περίοδο στο εθνικό συμβούλιο των Σέρβων των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα βοηθήσει για την ένταξη της Σερβίας στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς, ενώ για το Κόσοβο υποστήριξε την ανεξαρτησία, αλλά διαβεβαίωσε ότι θα υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα της σερβικής κοινότητας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή