Φειδωλός ο ρωσικός Τύπος για την εκλογή Μπαράκ Ομπάμα

Πέμπτη, 06 Νοεμβρίου 2008 11:44
A- A A+

Εξαιρετικά φειδωλός ήταν σήμερα ο ρωσικός Τύπος σε σχόλια για την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ και ασχολήθηκε περισσότερο με την πρώτη ομιλίου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Μεντβέντεφ προς τον λαός, στην οποία κυριάρχησαν αντιμαμερικανικοί τόνοι.

Ενα από τα βασικά σημερινά θέματα ήταν φυσικά το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, δοσμένο ωστόσο με τρόπο καθαρά ειδησεογραφικό, με την εξαίρεση ορισμένων προβλέψεων, ελάχιστα ενθαρρυντικών, για την εξέλιξη των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον.

Με δεδομένο ότι χθες ο Ντμίτρι Μεντβέντεβ καταφέρθηκε στην ομιλία του εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, και τις κατηγόρησε ότι υποκίνησαν τον πόλεμο στη Γεωργία τον Αύγουστο και ότι είναι υπεύθυνες για τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση.

Η εφημερίδα Izvestia παρατηρεί ωστόσο τον ιστορικό χαρακτήρα της νίκης του Ομπάμα, δοθέντος ότι η ανάμνηση των φυλετικών διακρίσεων είναι ακόμη εξαιρετικά έντονη.

«Η νίκη του Ομπάμα θα ήταν αδιανόητη και απίστευτη χωρίς τον ενεργό ρόλο των προοδευτικών δυνάμεων στην Αμερική και χωρίς όλους αυτούς τους νέους, την πνευματική ελίτ, ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματός τους», σημειώνει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα.

Η εφημερίδα Kommersant υπογραμμίζει επίσης την ιστορική πλευρά του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά σημειώνει παράλληλα ότι "η διεθνής εμπειρία (του Ομπάμα) δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη".

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας του Ρωσικού Κοινοβουλίου Μιχαήλ Μαργκέλοφ δεν αφήνει ελπίδες για καλύτερες σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον.

«Φαντάζομαι ότι ο Ομπάμα θα καταλάβει, διαφορετικά θα πρέπει να του δώσουμε να καταλάβει, ότι η αντιπαράθεση με τη Ρωσία δεν πρόκειται να βγει σε καλό για την Αμερική», γράφει σε μία στήλη τηης κυβερνητικής εφημερίδας Rossiskaia Gazeta.

«Προς το παρόν, το επιτελείο του απαρτίζεται από ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν πραγματικά φιλική στάση προς τη Ρωσία», προσθέτει.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή