Η Ρωσία θα αναπτύξει πυραυλικά συστήματα κοντά στην Πολωνία

Πέμπτη, 06 Νοεμβρίου 2008 17:56

A- A A+

Ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε χθες πως η χώρα του πρόκειται να αναπτύξει πυραυλικά συστήματα και συστήματα ηλεκτρονικών παρεμβολών σε εδάφη της που συνορεύουν με την Πολωνία, ως απάντηση στην αντιπυραυλική ασπίδα που θα εγκαταστήσει το ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη. Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, εάν οι μικρού βεληνεκούς πύραυλοι Iskander, που θα αναπτυχθούν στην περιοχή Καλίνινγκραντ, θα φέρουν πυρηνική γόμωση.

Στην ετήσια ομιλία του για την κατάσταση του έθνους, ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ για την πρόκληση του πολέμου με την Γεωργία και την παγκόσμια οικονομική κρίση, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο νέος Αμερικανός πρόεδρος θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να βελτιώσει το κλίμα των σχέσεων με τη Ρωσία.

Πρότεινε εξάλλου την μετατροπή της προεδρικής θητείας από τετραετή σε εξαετή, κάτι που συνιστά μείζονα συνταγματική αλλαγή καθώς προσδίδει αυξημένες εξουσίες στον επικεφαλής του ρωσικού κράτους, προκαλώντας τις ανησυχίες της Δύσης

Ο Ντ. Μεντβέντεφ παρουσίασε τη Ρωσία ως απειλούμενη από τον στρατιωτικό μηχανισμό της Δύσης, τονίζοντας ότι περικυκλώνεται από στρατιωτικές βάσεις και τη συνεχή επέκταση του ΝΑΤΟ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή