«Συνεχίζεται η σφαγή στο Κονγκό»

Διεθνής διάσκεψη στην Κένυα για την εξεύρεση λύσης
Παρασκευή, 07 Νοεμβρίου 2008 13:05
A- A A+

Διεθνής διάσκεψη για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση που μαστίζει την ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και αποτελεί σοβαρή απειλή για τις ζωές των κατοίκων, ξεκίνησε σήμερα στο Ναϊρόμπι της Κένυας, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Το παρών στη διάσκεψη –που συγκλήθηκε εκτάκτως μετά τις αιματηρές συγκρούσεις στο βόρειο Κίβου- δίνουν οι πρόεδροι της Λ .Δ. Κονγκό Ζοζέφ Καμπίλα, της Ρουάντας Πολ Καγκάμε και αρκετοί άλλοι αρχηγοί αφρικανικών χωρών.

Το Βόρειο Κίβου που βρίσκεται στα σύνορα με τη Ρουάντα αποτελεί από το 1990 περιοχή σφοδρών συγκρούσεων, που αφήνουν κάθε φορά πίσω τους πολλούς νεκρούς.

Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λ.Δ.Κονγκό δηλώνει «ιδιαίτερα ανήσυχη» από αναφορές που κάνουν λόγο «για σοβαρές παραβιάσεις εναντίον πολιτών, στις οποίες περιλαμβάνονται εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες». Οι παραβιάσεις αυτές φέρεται να διαπράχθηκαν από τους αντάρτες στην Κιουάντζα, μια άλλη ανατολική περιοχή.

Παράλληλα το BBC μετέδωσε ότι δυνάμεις των ανταρτών υπό τον στρατηγό Λοράν Νκούντα θεωρούνται ύποπτες για τη σφαγή δεκάδων νέων ανδρών στην ανατολική πόλη Κιουάντζα.

Την ίδια ώρα η οργάνωση αρωγής Save the Children κατήγγειλε μαζική αύξηση στην εξαναγκαστική στρατολόγηση παιδιών στις σφοδρές μάχες που μαίνονται στο ανατολικό Κονγκό.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, επιθέσεις έγιναν σε σχολεία καθώς ένοπλες οργανώσεις επιδιώκουν να συλλαμβάνουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά, είπε εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή