Σοϊγκού: Στην Κωνσταντινούπολη για την υπογραφή της συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά

Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2022 13:55
UPD:13:57
EPA/YURI KOCHETKOV
A- A A+

Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού για να υπογράψει συμφωνία για την εξαγωγή εκατομμυρίων τόνων ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, μετά από μήνες διαταραχών που ανέβασαν τις τιμές και προκάλεσαν ανησυχίες για παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

«Επιβεβαιώνουμε ότι ο υπουργός Άμυνας Σοϊγκού έχει πάει στην Τουρκία. Μπορώ ακόμα να επιβεβαιώσω ότι μια συμφωνία ετοιμάζεται», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η Ουκρανία και η Ρωσία ετοιμάζονται να υπογράψουν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη συμφωνία που θα επιτρέψει την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών που είναι μπλοκαρισμένα στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Η συμφωνία αποτέλεσε αντικείμενο δίμηνης διαπραγμάτευσης και θα υπογραφεί στο Παλάτι του Ντολμάμπαχτσέ παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Δείτε εδώ τι προβλέπει. 

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει την Οδησσό και δύο άλλα λιμάνια (Τσορνομόρσκ και Πιβντένι), τα οποία μαζί αντιπροσωπεύουν λίγο περισσότερο από το ήμισυ των θαλάσσιων εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας για τη σεζόν 2020-1.

Μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι θα υπογραφεί σσήμερα συμφωνία, οι τιμές του σιταριού υποχώρησαν. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή