Ε.Ε.: Αίτημα στο Κόσοβο για αποδοχή των έξι σημείων του γ.γ. του ΟΗΕ

Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2008 10:22
A- A A+

Την ηγεσία του Κοσόβου να αποδεχθεί το σχέδιο των έξι σημείων του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-Μουν, που ρυθμίζει το μελλοντικό έργο του ΟΗΕ στο Κόσοβο και ανοίγει τον «δρόμο» για την ανάπτυξη της αποστολής της Ε.Ε. στην περιοχή, της EULEX, κάλεσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, του οποίου η χώρα ασκεί την κυλιόμενη προεδρία της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο.

Σημειώνεται ότι η Σερβία έχει ήδη κάνει αποδεκτό - σε γενικές γραμμές - το σχέδιο αυτό.

«Το σύστημα αυτό του ΟΗΕ έχει γίνει λίγο-πολύ αποδεκτό από τους Σέρβους. Τώρα, θα πρέπει να γίνει αποδεκτό και από τους Αλβανούς του Κοσόβου», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, μετά τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

«Χρειαζόμαστε αυτό το έγγραφο προκειμένου να στείλουμε την EULEX (στο Κόσοβο)», πρόσθεσε ο κ. Κουσνέρ.

Ενώ η σερβική πλευρά έχει αποδεχθεί το σχέδιο αυτό των έξι σημείων, η ηγεσία του Κοσόβου δεν είναι έτοιμη να κάνει το ίδιο, επειδή θεωρεί ότι τα προτεινόμενα σημεία είναι κατά του σχεδίου Αχτισάαρι, που προβλέπει ανεξαρτησία του Κοσόβου υπό διεθνή επιτήρηση και του Συντάγματος του Κοσόβου.

Η Ε.Ε. αποφάσισε τον περασμένο Φεβρουάριο, αμέσως μετά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από τις αρχές του Κοσόβου, να αποστείλει μια στρατιωτική και δικαστική αποστολή στο Κόσοβο, αποτελούμενη από σχεδόν 2.000 άτομα.

Ωστόσο, λόγω - κυρίως - των ρωσικών αντιρρήσεων (και φυσικά των σερβικών) δεν έχουν τεθεί ακόμη οι κατάλληλες νομικές βάσεις για να τερματιστεί η παρουσία της αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο και η έναρξη λειτουργίας της EULEX.

Την Κυριακή, ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Μπόρις Τάντιτς, δήλωσε ότι το Βελιγράδι θα μπορούσε να αποδεχθεί την ανάπτυξη της EULEX, ακόμη και στο βόρειο Κόσοβο, το οποίο κατοικείται στην πλειοψηφία του από Σέρβους, με την προϋπόθεση ότι η ευρωπαϊκή αυτή αποστολή θα τηρήσει ουδέτερη στάση απέναντι στο ζήτημα του καθεστώτος, θα έχει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δεν θα εφαρμόσει το σχέδιο Αχτισάαρι.

Χθες, οι υπουργοί ¶μυνας της Ε.Ε. συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών και υιοθέτησαν διακήρυξη, με την οποία χαιρετίζουν τις προετοιμασίες για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αποστολής στο Κόσοβο, που αναμένεται να ξεκινήσει το έργο της το Δεκέμβριο του 2008.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες έχουν εκφράσει την ελπίδα ότι η EULEX θα είναι έτοιμη επιχειρησιακά το Δεκέμβριο, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι αυτό ενδέχεται να μην είναι δυνατό, εάν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ του ΟΗΕ και του Βελιγραδίου από τη μία πλευρά και του ΟΗΕ και της Πρίστινα από την άλλη. «Θα δούμε εάν μπορούμε να ξεκινήσουμε τον Δεκέμβριο», τόνισε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή