«Θαλασσογραφίες. Από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος» στην Πινακοθήκη Κυκλάδων

Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2022 10:04

Κωνσταντίνος Βολανάκης, Το πανηγύρι της Τήνου, 1890 - 1895

A- A A+

Το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος και ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης παρουσιάζουν την έκθεση με τίτλο «Θαλασσογραφίες. Από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος», που θα φιλοξενηθεί στην Πινακοθήκη Κυκλάδων στην Ερμούπολη Σύρου [Επ. Παπαδάμ, Ερμούπολη].

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα το Σάββατο 16 Ιουλίου, στις 8 το βράδυ, και θα είναι ανοικτή για το κοινό από την Κυριακή 17 Ιουλίου έως και το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου.

Πάρις Πρέκας, Σάμος, Πυθαγόρειο, 1986

Για την έκθεση στην Πινακοθήκη Κυκλάδων επιλέχθηκαν 51 θαλασσογραφίες, με επίκεντρο ποικίλες πτυχές του είδους: τη θάλασσα και το μεγαλείο της φύσης, το παράκτιο τοπίο και την ανθρώπινη παρουσία ή δραστηριότητα, τη θάλασσα σε σχέση με ιστορικά́ γεγονότα και πολεμικές σκηνές, τη ζωή́ της ελληνικής ναυτοσύνης και των ψαράδων, αλλά́ και τη ζωτική ευχαρίστηση της θαλασσινής εμπειρίας.

Κωνσταντίνος Μαλέας, Μονεμβασιά, 1924-1928

Αφετηρία αποτελούν οι ικανοί θαλασσογράφοι του 19ου αιώνα, όπως οι: Ιωάννης Αλταμούρας, Κωνσταντίνος Βολανάκης, Αιμίλιος Προσαλέντης, Βασίλειος Χατζής, με γόνιμο ενδιαφέρον στους παραδοσιακούς τύπους στις απεικονίσεις τόπων και γεγονότων. Βαδίζοντας στον 20ό και αργότερα στον 21ο αιώνα, δημιουργοί, όπως οι: Σοφία Λαζαρίδου, Περικλής Βυζάντιος, Δημήτριος Γαλάνης, Κωνσταντίνος Μαλέας, Μιχαήλ Αξελός, Αλέξανδρος Κορογιαννάκης, Πάρις Πρέκας, Θανάσης Μακρής, Σωτήρης Σόρογκας, στρέφονται κάθε φορά προς μια διαφορετική πρόσληψη και καταγραφή της ατμόσφαιρας της ελληνικής θάλασσας και των ευμετάβλητων στοιχείων της.

Μιχαήλ Αξελός, Κολυμβητές του Παλαιού Φαλήρου, 1935

Με το εκφραστικό χάρισμα της τέχνης, πολυδιάστατες οπτικές, φανεροί και αδιόρατοι συσχετισμοί γύρω από το θαλασσινό τοπίο αναδύονται και φωτίζουν τόσο τη ρεαλιστική και πραγματιστική εικόνα, όσο και τη λυρική και σαγηνευτική αίσθηση της θαλασσινής εμπειρίας.

Περικλής Βυζάντιος, Βάρκες, 1930 -1934

Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει η Χάρις Κανελλοπούλου, ιστορικός τέχνης, επιστημονική υπεύθυνη και επιμελήτρια της Συλλογής έργων τέχνης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος, ο οποίος περιλαμβάνει το σύνολο των εκθεμάτων.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη: 19.00-22.00 | Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 11.00-13.00 & 19.00-22.00

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς