Στον Ομπάμα στηρίζει τις ελπίδες του ο Μπράουν

Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2008 13:57
A- A A+

Χθες, στην πρώτη του ομιλία για την εξωτερική πολιτική μετά την εκλογή του Ομπάμα, ο Γκόρντον Μπράουν χαιρέτισε το εκλογικό αποτέλεσμα χαρακτηρίζοντας το ως μια «αχτίδα ελπίδας» και ως απόρριψη του μονοπολισμού που εφάρμοσε ο Τζορτζ Μπους.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση για σταδιακή επικράτηση του πολυμερισμού, ενός δόγματος που υπαγορεύει ότι «από τη συνεργασία, και όχι από τη σύγκρουση, πηγάζουν απαντήσεις στις προκλήσεις της παλιάς εποχής».

Κρίνει αναγκαίο ο κόσμος να οδηγηθεί από μια λαμπρή αλήθεια: «Χρειαζόμαστε λύσεις που δεν θα ορίζονται από τις λέξεις «εμείς» και «αυτοί», αλλά θα τις πετυχαίνουμε από κοινού εμείς και αυτοί».

Στη διάρκεια της ομιλίας του ανακοίνωσε τη φιλόδοξη ατζέντα που ετοιμάζει για τον Μπάρακ Ομπάμα: Μείωση στρατευμάτων, ειρήνη στο Αφγανιστάν και το Ιράν, επείγουσα παγκόσμια εμπορική συμφωνία, συμφωνία για τις κλιματικές αλλαγές έως το επόμενο έτος, αποκατάσταση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή και λήψη αντιπληθωριστικών μέτρων για τον περιορισμό της απειλής ύφεσης.

Με το όραμα του για διεθνή συνεργασία ο Μπράουν είχε σαφώς διαχωρίσει τη θέση του από την αντιτρομοκρατική ρητορεία του Μπους ενώ είχε διαφοροποιηθεί και από τη στάση του Τόνι Μπλερ μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή