Αρκετοί Ρώσοι influencers που ζουν εκτός Ρωσίας αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις βάσει του νέου «νόμου για τις ψευδείς ειδήσεις» της Ρωσίας, αφού μίλησαν κατά του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg News.
Το Bloomberg επικαλείται συνεντεύξεις και ρωσικά δικαστικά έγγραφα που δείχνουν ότι κατηγορούνται πολλοί ομογενείς που επέκριναν την εισβολή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία. Το πρακτορείο ανέφερε ότι δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει τον ακριβή αριθμό των Ρώσων που ζουν στο εξωτερικό και έχουν στοχοποιηθεί για δραστηριότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά κατονόμασε ορισμένους influencers και πολιτικούς σχολιαστές που έχουν ήδη καταδικαστεί σε φυλάκιση ή που θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες εάν επιστρέψουν ποτέ στην πατρίδα τους.
Τον Μάρτιο, το ρωσικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που ποινικοποιούσε τη διασπορά «ψευδών ειδήσεων» για τον ρωσικό στρατό. Ο νόμος ορίζει ότι πολίτες και ειδησεογραφικοί οργανισμοί μπορούν να κατηγορηθούν για παραπλανητική ρητορική σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης όρων όπως «πόλεμος» για αυτό που η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Όσοι διώκονται ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πιθανή ποινή φυλάκισης 15 ετών.
«Αν πεις ότι ο στρατός είναι ένοχος για οτιδήποτε, θα προσπαθήσουν να σε καταστρέψουν», είπε στο Bloomberg ο Michael Nacke, YouTuber που φέρεται να αντιμετωπίζει 5 έως 10 χρόνια εάν επιστρέψει ποτέ στη Ρωσία.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ανάμεσα σε όσους έχουν στοχοποιηθεί για αναρτήσεις στο διαδίκτυο είναι πολιτικοί ακτιβιστές όπως η Violetta Grudina (σύμμαχος του φυλακισμένου επικριτή του Πούτιν Αλεξέι Ναβάλνι) που κατηγορήθηκε τον περασμένο μήνα για φερόμενη διασπορά ψευδών πληροφοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τον στρατό του Ρώσου ηγέτη. Δεν αποτελούν όμως στόχο του Κρεμλίνου μόνο ακτιβιστές και δημοσιογράφοι. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Dmitry Glukhovsky και η influencer μαγειρικής/lifestyle Veronika Belotserkovskaya κατηγορήθηκαν επίσης για περιεχόμενο που σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση και τη λογοκρισία των μέσων ενημέρωσης, Roskomnadzor, φέρεται να έχει ασκήσει πίεση στις εταιρείες μέσων ενημέρωσης που φιλοξενούν περιεχόμενο που δημοσιεύεται από επικριτές Ρώσους ομογενείς. Το Bloomberg ανέφερε ότι είχε δει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εστάλησαν από τη νομική ομάδα του YouTube που ζητούσαν από ορισμένους Ρώσους χρήστες να «κατεβάσουν» υλικό αφού η Roskomnadzor είχε στείλει επίσημα αιτήματα.
Ο εκπρόσωπος του YouTube, Ivy Choi, σχολίασε σχετικά στο Newsweek: «Το YouTube παραμένει διαθέσιμο στη Ρωσία, παρέχοντας στους πολίτες του έναν σημαντικό τρόπο να μοιράζονται και να έχουν πρόσβαση σε έγκυρες πληροφορίες σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.. Σε πολύ περιορισμένες περιπτώσεις, θα καταργήσουμε περιεχόμενο που παραβιάζει τους τοπικούς ρωσικούς νόμους μόνο αφού υποβληθεί έγκυρο νομικό αίτημα και ολοκληρωθεί ο ενδελεχής έλεγχος».
Μια άλλη αναφερόμενη τακτική που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι εισαγγελείς για να περιορίσουν τις κριτικές στο Διαδίκτυο είναι να επισημαίνουν ορισμένους influencers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως «ξένους πράκτορες». Το Bloomberg έγραψε ότι μεταξύ των Ρώσων ομογενών στο διαδίκτυο που έχουν χαρακτηριστεί ως ξένοι πράκτορες είναι δημοσιογράφοι, μπλόγκερ και ακτιβιστές. Αφού αυτά τα άτομα θεωρηθούν «ξένοι πράκτορες», πρέπει να προχωρήσουν σε μια δήλωση αποποίησης ευθύνης στις αναρτήσεις και τα βίντεό τους ή να αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις σε περίπτωση που επιστρέψουν στη Ρωσία.
Εκπρόσωπος της ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων OVD-Info είπε στο Bloomberg ότι οι αποποιήσεις ευθυνών των «ξένων πρακτόρων» μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα οι διαφημιστές να μην συνεργάζονται με influencers και έτσι να κόβουν τα έσοδα των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
naftemporiki.gr