Γαλλία: Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής της Αριστεράς κατά της Μπορν

Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2022 20:43
UPD:20:43
REUTERS/SARAH MEYSSONNIER
A- A A+

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση, όπως ήταν αναμενόμενο, απέρριψε σήμερα την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που υπέβαλε η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λικ Μελανσόν σε συνεργασία με τα αλλά κόμματα της αριστεράς.

Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 146 βουλευτές από τους 151 που διαθέτει η αριστερή αντιπολίτευση, ενώ για την έγκριση της έπρεπε να συγκεντρωθούν 289 ψήφοι.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν εξέφρασε την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα και κατηγόρησε την αριστερά για «χαμένο κοινοβουλευτικό χρόνο».

Η πρόταση συλλήφθηκε ως επίδειξη «δυσπιστίας» προς την Ελιζαμπέτ Μπορν, η οποία δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και δεν ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης στις 7 Ιουλίου, κατά τη δήλωση πολιτικής της. «Δεν αντλείτε τη νομιμότητά σας από τις βουλευτικές εκλογές, ούτε καν από τη Βουλή» και «αποτελείτε, σε αυτή τη λειτουργία (ως επικεφαλής της κυβέρνησης), μια δημοκρατική ανωμαλία», είχε εκτοξεύσει ξανά η Ματίλντ Πανό, μπροστά σε αραιές έδρες.

Η Ελιζαμπέτ Μπορν απάντησε αμέσως: «Θα μπορούσαμε να ενεργούμε για τους Γάλλους» αλλά «αντί αυτού, συζητάμε μια πρόταση μομφής ραμμένη με μια δίκη προθέσεων που εμποδίζει το κοινοβουλευτικό έργο». «Οι Γάλλοι έχουν βαρεθεί τους στείρους διαλόγους και τον νόμο των στάσεων», πρόσθεσε ο αρχηγός της κυβέρνησης που την περασμένη εβδομάδα κάλεσε την αντιπολίτευση να «χτίσουν μαζί» συμβιβασμούς στη Βουλή.

Από την πλευρά της, η Εθνική Συσπείρωση,αρνήθηκε να υπερψηφίσει την πρόταση, επιδιώκοντας να ενσαρκώσει «μια άξια, σταθερή, εποικοδομητική αντιπολίτευση», 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή