ΟΗΕ: Σκέψεις για ενίσχυση της ειρηνευτικής δύναμης στη Λ.Δ. Κονγκό

Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2008 08:25
A- A A+

Το ενδεχόμενο αποστολής ενισχύσεων στην ειρηνευτική αποστολή στη Λαϊκή Δημοκρατία Κονγκό, όπου κατά πληροφορίες από συγκλίνουσες πηγές οι άμαχοι πληρώνουν βαρύ τίμημα στις εχθροπραξίες ανάμεσα σε κυβερνητικά στρατεύματα και αντάρτες, συνεχίζει να εξετάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Σ.Α. αργά χθες Τρίτη στη Νέα Υόρκη, ο επικεφαλής των ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ Αλέν Λε Ρόι ενημέρωσε το 15μελές σώμα για την κατάσταση στο ανατολικό τμήμα της Λ.Δ. Κονγκό, όπου κυβερνητικές δυνάμεις σε υποχώρηση φέρονται να εμπλέκονται σε λεηλασίες, βιασμούς, «πράξεις βαρβαρότητας» και παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων των αμάχων. Οι οργανώσεις αρωγής έχουν διακόψει τις επιχειρήσεις τους σε περιοχές όπου μαίνονται μάχες.

Η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στη Λ.Δ. Κονγκό είναι η μεγαλύτερη που διαθέτει ο Οργανισμός, με 17.000 στρατιώτες και αστυνομικούς.

Αξιωματούχοι του Οργανισμού ζητούν την αποστολή άλλων τουλάχιστον 3.000 ανδρών με καθήκον την προστασία των αμάχων. Ο Λε Ρόι δήλωσε αργά χθες ότι ακόμη και εάν εγκριθεί η αποστολή των επιπλέον δυνάμεων, θεωρείται σχεδόν απίθανο οι άμαχοι στην περιοχή να προστατευθούν επαρκώς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή