Αντιμέτωπος με το οξύ πρόβλημα των αστέγων ο Μπαράκ Ομπάμα

Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2008 12:32
A- A A+

Αντιμέτωπος με το οξύ πρόβλημα της ραγδαίας αύξησης του αριθμού των αστέγων οικογενειών στις ΗΠΑ, βρίσκεται ο νέος πρόεδρος της χώρας Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα τον Ιανουάριο.

Στην προεκλογική περίοδο, ο Ομπάμα είχε υποσχεθεί ότι θα βοηθήσει τις οικογένειες της μεσαίας τάξης στις ΗΠΑ που αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο κατασχέσεων, αλλά έχει πει πολύ λίγα για το πώς θα βοηθήσει τις οικογένειες χαμηλού εισοδήματος που η οικονομική κρίση έχει καταστήσει άστεγες.

Ο Ομπάμα έχει αναφερθεί εκτενώς στο πώς θα δώσει ώθηση σε οικονομικά ανεκτή στέγαση και πως θα αποκαταστήσει τις επιχορηγήσεις για τη στέγαση, αλλά ενδεχομένως να είναι δύσκολο να βρει τα λεφτά για να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του καθώς οι οικονομολόγοι προβλέπουν βαθιά ύφεση το 2009.

Την ίδια στιγμή, τόσο οι οργανώσεις στήριξης και ο επικεφαλής του κυβερνητικού Διϋπηρεσιακού Συμβουλίου για τους ¶στεγους (ICH), λένε ότι χρειάζεται άμεση δράση για να σταματήσουν οι κατασχέσεις δεκάδων χιλιάδων κατοικιών και να επαναστεγαστούν οι χιλιάδες οικογένειες εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης μετά τη μεγάλη ύφεση του 1930.

«Ο εκλεγμένος πρόεδρος κατανοεί ότι η οικονομία θα ξαναβρεί το δρόμο της εάν δώσουμε τέλος στην κρίση των κατασχέσεων και καταλαβαίνει ότι μέρος του τέλους της κρίσης είναι τόσο η πρόληψη όσο και το οριστικό τέλος της ύπαρξης άστεγων οικογενειών», δήλωσε ο Τζέρεμι Ρόουζεν του Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής και Στήριξης των Αστέγων.

Πρόκειται για ένα θέμα που απαιτεί βοήθεια για τους ανθρώπους που χάνουν το σπίτι τους επειδή έχουν χάσει τις δουλειές του ενώ μέτρα θα χρειαστούν και για να αντιμετωπιστεί και η κρίση των στεγαστικών δανείων, ειδικά σε ότι αφορά στις κατασχέσεις ακινήτων που ενοικιάζονται σε άτομα χαμηλού εισοδήματος τα οποία μετατρέπονται σε αστέγους όταν τα διαμερίσματα όπου διαμένουν αλλάζουν ιδιοκτησία.

Οι οργανώσεις υποστήριξης των αστέγων έχουν ζητήσει στοχευμένες στεγαστικές επιχορηγήσεις που βοηθούν τις άστεγες οικογένειες να επανέλθουν σε μόνιμη διαμονή και να βοηθήσουν εκείνους που βρίσκονται στο χείλος των κατασχέσεων.

Αλλά μαγικά ραβδάκια δεν υπάρχουν και ο Ομπάμα χρειάζεται να κάνει περισσότερα.

Σύμφωνα με τις ίδιες οργανώσεις, οικογένειες σε πρωτόγνωρους αριθμούς σε όλες τις ΗΠΑ, συρρέουν σε καταφύγια αστέγων, στήνουν σκηνές σε μοτέλ ή μένουν σε φίλους και συγγενείς.

«Υπάρχουν οικογένειες που αιμορραγούν προς το να γίνουν άστεγες και χρειαζόμαστε να υπολογίσουμε πως θα βάλουμε έναν επίδεσμο να σταματήσει η αιμορραγία», δηλώνει ο Φίλιπ Μαγκάνο, ο Διευθυντής του Διυπηρεσιακού Συμβουλίου για τους ¶στεγους (ICH), ο οποίος αποκαλείται και ο τσάρος των Αστέγων.

Για τον Ομπάμα δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο καθώς ο δείκτης της ανεργίας είναι στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 14 χρόνων και προβλέπονται και νέες απώλειες θέσεων εργασίας ενώ η Ένωση των Στεγαστικών Τραπεζών εκτιμά ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο κατοικίες είναι στη διαδικασία της κατάσχεσης.

Τα στοιχεία για τους αστέγους

Το αμερικανικό Kογκρέσο ενέκρινε τον προηγούμενο Ιούλιο ένα νόμο για τη σωτηρία της στεγαστικής αγοράς που προβλέπει να διατεθούν 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση για να αγοράσει τις κατασχώμενα ακίνητα και ενδεχομένως να στεγάσει τις άστεγες οικογένειες.

Ο Μαγκάνο, τον οποίο διόρισε διευθυντή του ICH, ο πρόεδρος Μπους το 2002, περιέγραψε τα 3,9 δισ. ως «εναρκτήρια χαιρετιστήρια βολή» και είπε ότι η νέα κυβέρνηση και το ελεγχόμενο από τους δημοκρατικούς κογκρέσο πρέπει να προετοιμαστούν για να κινηθούν γρήγορα και να επενδύσουν χρήματα για να βοηθήσουν τις άστεγες οικογένειες και να επιβραδύνουν την πλημμύρα των κατασχέσεων.

Ο διευθυντής του ICH επικαλείται ανέκδοτες μαρτυρίες που δείχνουν ότι τώρα ο αριθμός των άστεγων οικογενειών αυξάνεται παρά το γεγονός ότι τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι από το 2005 στο 2007 σημειώθηκε μείωση 12% στους άστεγους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Συμμαχίας για τους ¶στεγους, στη Νέα Υόρκη μονάχα το Σεπτέμβριο καταγράφηκαν 1464 οικογένειες που κατέφυγαν στο δημόσιο σύστημα παροχής καταφυγίου.

Στο Σαν Φρανσίσκο, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Δυτικής Περιφερειακής Συνηγορίας, τέσσερα τέτοια καταφύγια είναι υπερπλήρη ενώ 450 οικογένειες με 800 παιδιά ζουν σε μονόκλινα δωμάτια ξενοδοχείου.

Στην επαρχία Φέρφαξ της Βιρτζίνια, μία από τις πιο πλούσιες επαρχίες των ΗΠΑ, 100 οικογένειες έχουν εγγραφεί στη λίστα αναμονής για να γίνουν δεκτές σε καταφύγια αστέγων.

«Ήταν κόλαση για μένα το να μοιράζομαι ένα μπάνιο με πέντε άλλες οικογένειες, ενώ είχα το δικό μου μπάνιο», λέει η Μαρία Στίβενς, η οποία με τα τρία της παιδιά φιλοξενήθηκε σε ένα τέτοιο καταφύγιο επί επτά μήνες, όταν κατασχέθηκαν δύο ακίνητα όπου διέμενε και έχασε τη δουλειά ως ασφαλίστρια ακινήτων που της απέφερε 80.000 δολάρια το χρόνο.

Τον προηγούμενο Ιούλιο, με τη βοήθεια μιας θρησκευτικής οργάνωσης, της Reston Interfaith, εγκαταστάθηκε προσωρινά σε ένα σπίτι και τώρα εργάζεται σε ένα εστιατόριο με αμοιβή 9 δολάρια την ώρα.

Η κοινή γνώμη πιστεύει ότι οι οικογένειες των αστέγων της τελευταίας περιόδου είτε δανείστηκαν χρήματα τα οποία δεν μπορούσαν να πληρώσουν ή έπεσαν θύματα άπληστων τραπεζών που τους έδωσαν στεγαστικά δάνεια που δεν μπορούσαν να πληρώσουν.

Αλλά οι υποστηρικτές των αστέγων λένε ότι οι περισσότεροι ήταν ενοικιαστές ακινήτων τα οποία κατασχέθηκαν ή έχασαν τις δουλειές τους και δεν μπορούσαν να βρουν χρήματα για να πληρώσουν τα δύο ενοίκια που είναι απαραίτητα ως εγγύηση για νέο σπίτι.

Οι τοπικές και οι κρατικές ομάδες υποστήριξης κάνουν λόγο για αύξηση των αστέγων κατά 61% από τότε που ξεκίνησε η κρίση των κατασχέσεων το 2007.

«Υπάρχει αναμφίβολα αύξηση στους αστέγους σε όλη την χώρα μας», επιβεβαίωσε ο Μανγκάνο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή