Διαμάντια από... τεκίλα στο Μεξικό

Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2008 12:46
UPD:14:12
A- A A+

Το εθνικό ποτό του Μεξικού, η τεκίλα, μπορεί πλέον να μετατραπεί σε… διαμάντι! Αυτό το «ιδιαίτερο» τεχνητό είδος του πολύτιμου λίθου κατασκευάζεται, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο από Μεξικανούς επιστήμονες στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού.

Τα διαμάντια από τεκίλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση ακτινοβολίας, σε κοπτικά εργαλεία ή σαν υποκατάστατο πυριτίου σε τσιπ υπολογιστών, όπως δήλωσε ο Μιγκουέλ Απατίγκα, ένας από τους τρεις ερευνητές.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο ατμός που προκύπτει από τη θέρμανση της λευκής τεκίλας, όταν επικαθήσει σε βάση ανοιξείδωτου χάλυβα, μπορεί να δημιουργήσει ένα φίλμ διαμαντιού. Έτσι, πριν 13 χρόνια άρχισαν να πειραματίζονται με τη δημιουργία συνθετικών διαμαντιών.

Στην πορεία οι μεξικανοί ερευνητές παρήγαγαν διαμάντια από υγρά και παρατήρησαν ότι το ιδανικό μίγμα για μια τέτοια μετατροπή (40% αιθανόλη και 60% νερό) έμοιαζε με την αναλογία που χρησιμοποιείται στην τεκίλα.

Όταν τελικά χρησιμοποίησαν τεκίλα, δημιούργησαν μικρούς κρυστάλλους διαμαντιών, οι οποίοι όμως είναι προς το παρόν πολύ μικροί για να χρησιμοποιηθούν σε κοσμήματα.

Πάντως, μετά τα αρχικά πειράματα με κοινή λευκή τεκίλα, τώρα οι ερευνητές μελετούν πιο εξεζητημένα και ακριβά είδη τεκίλας, με την ελπίδα να αποκτήσουν καλύτερα διαμάντια!

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή