Σιτηρά: Η Μόσχα αρνείται το περιστατικό με το τουρκικό πλοίο

Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2022 14:16
UPD:14:18
REUTERS/MEHMET CALISKAN
A- A A+

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα πως είναι ψευδείς οι αναφορές ότι το υπό ρωσική σημαία φορτηγό πλοίο Zhibek Zholy κρατείται στο τουρκικό λιμάνι Καρασού ως ύποπτο ότι μεταφέρει κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλεξέι Ζάιτσεφ δήλωσε πως το Zhibek Zholy, για το οποίο οι ουκρανικές αρχές έχουν δηλώσει ότι μεταφέρει σιτηρά από το κατεχόμενο λιμάνι του Μπερντιάνσκ, «υποβάλλεται στις συνήθεις διαδικασίες».

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Τουρκία είχε δηλώσει την Κυριακή ότι οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν το Zhibek Zholy. Το Reuters είχε μεταδώσει νωρίτερα πως η Ουκρανία ζήτησε από την Τουρκία να συλλάβει το πλοίο.

Σύμφωνα με τον Guardian, Τούρκοι τελωνειακοί αξιωματούχοι ενήργησαν αφού το Κίεβο ισχυρίστηκε ότι το “Zhibek Zholy” μετέφερε παράνομα 7.000 τόνους σιτηρών έξω από το κατεχόμενο από τη Ρωσία Μπερντιάνσκ, ένα ουκρανικό λιμάνι στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Αξιωματούχοι στο Karasu δήλωσαν ότι το πλοίο περιμένει στο λιμάνι, ενώ γίνονται έρευνες για την προέλευση τoυ φορτίου.

Kατά το δημοσίευμα, που επικαλείται η ΕΡΤ ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «το πλοίο είναι πραγματικά υπό ρωσική σημαία, αλλά νομίζω ότι ανήκει στο Καζακστάν και το φορτίο μεταφερόταν με σύμβαση μεταξύ Εσθονίας και Τουρκίας».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή