Πυρά Λαβρόφ κατά Μακρόν για τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας με Πούτιν πριν την εισβολή

Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2022 13:34
UPD:13:35
via REUTERS/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY
A- A A+

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η δημοσίευση μιας κλήσης μεταξύ του Γάλλου ηγέτη Εμανουέλ Μακρόν και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, η οποία έλαβε χώρα μόλις τέσσερις ημέρες πριν από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ήταν παραβίαση της «διπλωματικής εθιμοτυπίας».

Η κλήση δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα σε ένα ντοκιμαντέρ «Ένας Πρόεδρος, Ευρώπη και Πόλεμος», που ρίχνει φως στην προσέγγιση του Μακρόν στη διπλωματία με τη Ρωσία.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη με τον Βιετναμέζο ομόλογό του Μπούι Ταν Σον, ο Λαβρόφ είπε ότι «η διπλωματική εθιμοτυπία δεν προβλέπει μονόπλευρες διαρροές τέτοιων ηχογραφήσεων».

«Καταρχήν, διαπραγματευόμαστε με τέτοιο τρόπο που δεν θα ντρεπόμαστε ποτέ. Λέμε πάντα αυτό που σκεφτόμαστε και είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε για τα λόγια μας και να εξηγήσουμε τη θέση μας», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Η κλήση δείχνει τον Μακρόν στη γραμμή με τον Πούτιν σε μια προσπάθεια να ξεκινήσουν συνομιλίες λίγες μέρες πριν την εισβολή στην Ουκρανία.

Μετά τη δημοσίευση του ντοκιμαντέρ, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι το Παρίσι παραβίασε το απόρρητο των διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα, καταγγέλλοντας ότι ήταν παρόν ένα κινηματογραφικό συνεργείο όταν έλαβε χώρα μια εμπιστευτική συνομιλία μεταξύ των Ρώσων και Γάλλων ηγετών.

Ο ίδιος ο Μακρόν βρισκόταν στο στόχαστρο της δημοσιοποίησης εμπιστευτικών συνομιλιών. Πέρυσι, εν μέσω της διαμάχης Γαλλίας-Αυστραλίας για την ακύρωση μιας αυστραλιανής παραγγελίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων 12 υποβρυχίων από έναν Γάλλο αμυντικό εργολάβο, οι Γάλλοι κατηγόρησαν την Αυστραλία ότι διέρρευσε ένα SMS σε μια προφανή προσπάθεια να υπονοήσει ότι ο Μακρόν γνώριζε για την κατάρρευση της μεγάλης συμφωνίας υποβρυχίων. Γάλλοι αξιωματούχοι είχαν επανειλημμένα διαβεβαιώσει ότι δεν γνώριζαν τίποτα για τις προθέσεις της Αυστραλίας να καταργήσει τη σύμβαση.

Πηγή: Politico

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή