Καμία γνωμάτευση της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για Ουρανούπολη

«Το ΥΠΠΟ αναζητούσε τρόπους για να προχωρήσει σε ακύρωση»
Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2008 13:23
UPD:14:06

Συνεχίζονται οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

A- A A+

Το ΥΠΠΟ αναζητούσε τρόπους για να προχωρήσει σε ακύρωση της συμβολαιογραφικής πράξης για την έκταση της Ουρανούπολης, υποστήριξε στην κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ο έφορος της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, αρμόδιος για το ¶γιο Όρος, Ιωάννης Ταβλάκης, διευκρινίζοντας πως δεν υπήρξε καμία σχετική γνωμοδότηση της υπηρεσίας του.

«Η οικοδομική δραστηριότητα εντός αρχαιολογικού χώρου, είναι δυνατή υπό προϋποθέσεις και εξετάζεται ad hoc», ανέφερε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, ο έφορος της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Υπό το πρίσμα αυτό και ερωτηθείς σχετικά από τον Αντώνη Σκυλλάκο (ΚΚΕ), ο μάρτυς συμφώνησε πως η Μονή Βατοπεδίου, θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί για τουριστικούς σκοπούς, τμήματα της έκτασης των 8.600 στρεμμάτων στην Ουρανούπολη, που της μεταβιβάστηκαν από το κράτος.

Εξάλλου, ο κ. Ταβλάκης εκτίμησε πως με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, αρχαιολογικοί χώροι που ανήκουν στο Δημόσιο, τελούν εκτός συναλλαγής, σε αντίθεση με αρχαιολογικούς χώρους που είναι ιδιωτικοί. «Ο νομοθέτης, συμπεριλαμβάνει στα προστατευόμενα ακίνητα μνημεία και το άμεσο περιβάλλον τους. Στην προκείμενη περίπτωση, για τη Χερσόνησο του ¶θω, ο χώρος έχει χαρακτηριστεί ολόκληρος, ως χώρος αμέσου περιβάλλοντος. Αυτή είναι η νομική βάση, πάνω στην οποία εμείς στηριζόμαστε όλα αυτά τα χρόνια».

«Όταν λοιπόν διαβάσαμε στις εφημερίδες ότι υπεγράφη συμβόλαιο και μεταβιβάστηκε το ακίνητο, η υπηρεσία μου ενημέρωσε αμέσως την πολιτική ηγεσία του υπουργείου μας ότι δεν υπάρχει γνωμάτευση της υπηρεσίας μας για μια τέτοια μεταβίβαση», σημείωσε ο κ. Ταβλάκης και πρόσθεσε: «Τον Ιανουάριο του 2008, μετά από αίτημα του δήμου Σταγύρων, Ακάνθου, η υπηρεσία μου διαβίβασε το φάκελο της υπόθεσης στο υπουργείο Πολιτισμού, με σκοπό να γνωματεύσουν οι νομικές υπηρεσίες».

«Στις 3/4/2008, ο κ. υπουργός ερωτά τη νομική υπηρεσία, το νομικό σύμβουλο του υπουργείου Πολιτισμού "αν το υπουργείο νομιμοποιείται να προχωρήσει σε ακύρωση της εν λόγω συμβολαιογραφικής πράξης". Δηλαδή, ήταν πλέον σαφές, ότι η πράξη αυτή δεν μπορούσε να μείνει σε ισχύ - και το δικό μου υπουργείο αναζητούσε τρόπους για να προχωρήσει σε ακύρωση», επεσήμανε ο κ. Ταβλάκης.

Απάντηση του νομικού συμβουλίου του υπουργείου Πολιτισμού στο Μιχάλη Λιάπη, δεν έχει μεταβιβαστεί στον μάρτυρα. Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Χρ. Μαρκογιαννάκης, ζήτησε να υπάρξει σχετικά, επίσημη ενημέρωση.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή