Ευθύνες στον Κ. Κιλτίδη για την αλλαγή χρήσης της έκτασης στην Ουρανούπολη

«Το άπαξ δάσος πάντα δάσος παρακάμφθηκε με την αποδοχή της γνωμοδότησης Μπότσιου»
Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2008 09:10
A- A A+

Η αρχή «άπαξ δάσος πάντα δάσος παρακάμφθηκε από την ώρα που ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Κιλτίδης, αποδέχθηκε τη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του, Χριστόδουλου Μπότσιου», εκτίμησε κατά την κατάθεσή του ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, ο δασολόγος και υπάλληλος δασών στο νομό Χαλκιδικής, Νικήτας Φραντζεσκάκης, αναφερόμενος στην έκταση της Ουρανούπολης.

Η γνωμοδότηση, η οποία είχε επικυρωθεί και από το Ε’ τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με εισηγητή τον κ. Μπότσιο, έκρινε πως βάσει νόμου του 2003, η έκταση θα πρέπει να θεωρείται ως δασική: Κι αυτό γιατί, όπως είπε ο δασολόγος, «σύμφωνα με εγκύκλιο της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης του υπουργείου, η γνωμοδότηση, εφ’ όσον έγινε αποδεκτή από τον αρμόδιο υφυπουργό, αποτελεί πράξη υποχρεωτική για τη διοίκηση».

O υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Κιλτίδης.

«Αν η έκταση της Ουρανούπολης παρέμενε δάσος, δεν θα μπορούσε να αλλάξει χρήση. Ως δασική έκταση ωστόσο, μπορεί να υπαχθεί στον κώδικα με το άρθρο 75 παρ. 2, του ν. 998/1979, προκειμένου να αποδοθεί σε αγροτικές χρήσεις, ή υπό προϋποθέσεις τουριστικές εγκαταστάσεις», δευκρίνισε στην κατάθεσή του ο κ. Φραντζεσκάκης.

«Μέχρι στιγμής δεν μας έχει σταλεί χαρτί για να εφαρμόσουμε την απόφαση. Εάν σταλεί ωστόσο, επειδή είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι, θα την εφαρμόσουμε, άσχετα εάν το Σύνταγμα και οι νόμοι προβλέπουν κάτι άλλο. Εξαρτάται ο κάθε υπάλληλος που θα τη χρεωθεί, τι αναφορά θα κάνει» ανέφερε ο μάρτυς.

Όπως είπε, «η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων έχει καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της αποδοχής της γνωμοδότησης από τον κ. Κιλτίδη και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, πληροφορήθηκα πως απεφάσισε να κάνει πρόσθετη παρέμβαση».

«Η εγκύκλιος δεν σας δεσμεύει», αντέτεινε ο βουλευτής της ΝΔ, Ιωάννης Μπούγας, «διότι ο νόμος λέει ότι αρμόδιος για χαρακτηρισμούς εκτάσεων, είναι ο δασάρχης». «Μπορεί -σημείωσε- όλα αυτά να έγιναν με τον τρόπο που έγιναν, μπορεί όσοι γνωμοδότησαν για τους υπουργούς να έκαναν λάθος, αλλά επί της ουσίας, πρακτικά, καμία έννομη μεταβολή δεν επήλθε, ούτε συνέπεια υπέρ ουδενός μπορούσε να επέλθει».

«Δεν μπορούμε να ελέγξουμε», δήλωσε ο μάρτυς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή