Yeni Safak: Ζήτημα «παράνομης κατοχής νησιών» θα θέσει ο Ερντογάν στο ΝΑΤΟ

Κυριακή, 26 Ιουνίου 2022 12:36
UPD:13:08
REUTERS/YVES HERMAN
A- A A+

Ζήτημα «παράνομης κατοχής νησιών από την Ελλάδα» θα θέσει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στη Μαδρίτη, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Yeni Safak.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας, ο Ερντογάν θα βάλει στο τραπέζι θέμα για «παράνομη κατοχή νησιών από την Ελλάδα» ενώ θα αναφερθεί και στο θέμα του εξοπλισμού τους.

Από την πλευρά της, η Αθήνα εμφανίζεται έτοιμη να δώσει τις «κατάλληλες απαντήσεις» εφόσον η Άγκυρα θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών κατά την επερχόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες την περασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τονίσει πως αν η Τουρκία θέσει οποιοδήποτε ζήτημα αφορά τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας «θα δοθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι κατάλληλες απαντήσεις». Επεσήμανε ακόμη πως η χώρα μας «δεν πρόκειται να παίξει το παιχνίδι της ρητορικής έντασης» και πρόσθεσε πως ο ίδιος θα εξακολουθεί να καλεί την Τουρκία «σε ένα καλόπιστο διάλογο ώστε να επιλύουμε τα θέματα που έχουμε».

Αμετακίνητος ο Τούρκος πρόεδρος για Φινλανδία - Σουηδία

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Τουρκίας εμφανίζεται αμετακίνητος σχετικά με την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα για να αμβλυνθούν οι ανησυχίες της Άγκυρας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Ερντογάν είπε στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι η Φινλανδία και η Σουηδία έπρεπε να κάνουν ειλικρινή και ουσιαστικά βήματα αναφορικά με το καταφύγιο που προσφέρουν σε μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG στη Συρία.

Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας του και να μην επανέλθουν εκ νέου μετά την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ο Ερντογάν είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον, στην οποία είπε ότι δεν υπήρξε αλλαγή στάσης από τη Στοκχόλμη αναφορικά με PKK και YPG και ότι η χώρα της δεν έχει κάνει ακόμη ουσιαστικά βήματα με στόχο να αμβλύνει τις ανησυχίες της Τουρκίας.

Η Τουρκία μπλόκαρε την διαδικασία ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κατηγορώντας τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι προσφέρουν καταφύγιο σε μέλη των YPG και PKK και ότι επιβάλλουν κυρώσεις εναντίον του μελλοντικού συμμάχου τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή