Κ. Μητσοτάκης για Τουρκία: Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής έντασης

Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2022 15:48
UPD:16:29
INTIME NEWS/ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
A- A A+

«Δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής έντασης» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην Τουρκία, τονίζοντας ότι υπάρχουν δύο  δρόμοι για τη γειτονική χώρα: αυτός της αποκλιμάκωσης και του διαλόγου και αυτός της κλιμάκωσης που θα την οδηγήσει σε απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ

«Επαναλαμβάνω ότι καλυπτόμαστε απόλυτα από τα συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν ομόφωνα και τα οποία εκφράζουν την ανησυχία τους για τις προκλήσεις της Τουρκίας. Την καλούν επίσης να σεβαστεί κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών και να αποκλιμακώσει την ένταση, που καλλιεργεί στην Ανατολική Μεσόγειο ώστε να προαχθεί στην ευρύτερη περιοχή η ειρήνη και η σταθερότητα» ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

Όπως είπε, το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι να σταματήσει η επιθετική ρητορική αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας, που είναι παντελώς ανυπόστατη.

«Δεν είμαι εγώ αυτός που έχει κόψει τους διαύλους επικοινωνίας, έχω πει ότι θα πρέπει να μπορούμε να συναντιόμαστε και να συζητάμε» πρόσθεσε, τονίζοντας πως ο ίδιος θα εξακολουθεί να καλεί την Τουρκία «σε ένα καλόπιστο διάλογο ώστε να επιλύουμε τα θέματα που έχουμε».

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα πράξει η Αθήνα αν τεθεί από τον Τούρκο πρόεδρο θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ είπε πως αν η Άγκυρα θέσει οποιοδήποτε ζήτημα αφορά τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας «θα δοθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι κατάλληλες απαντήσεις».

Για την εκλογολογία

Σε ό,τι αφορά την εκλογολογία ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως «έχει εξαντλήσει το θέμα». Διαβεβαίωσε επιπλέον ότι η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της με μεγάλη μεταρρυθμιστική ένταση και κανένας υπουργός δεν έχει κατεβάσει κανένα μολύβι». Όπως είπε, «έχουμε πλούσια δουλειά να κάνουμε και μία σειρά από παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα».

«Η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά τη δουλειά της απερίσπαστη από τη φιλολογία που αναπτύσσεται. Καταλαβαίνω πως είναι πολύ δύσκολο να σας πείσω ότι δεν θα γίνουν εκλογές και ανασχηματισμός μιας και συνέχεια αυτά με ρωτάτε» τόνισε.

Για τα μέτρα στήριξης

Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «η Κομισιόν καλείται έως το τέλος του καλοκαιριού να ολοκληρώσει τις προτάσεις για την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από το ηλεκτρικό ρεύμα», ωστόσο συμπλήρωσε ότι «στο μεταξύ η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο μέτρο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων».

«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει στοχευμένες παρεμβάσεις κατά της ενεργειακής ακρίβειας» είπε, συμπληρώνοντας πως «τα οριζόντια μέτρα φαίνεται πως δεν αποδίδουν, όπως σημείωσε και η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ». «Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τη πρόταση μας για πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, και επιμένουμε για την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από το ηλεκτρικό ρεύμα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός

Σημείωσε τέλος πως εσχάτως παρατηρείται μία αποκλιμάκωση στην τιμή του πετρελαίου και αυτή πρέπει να φθάσει στην αντλία. «Και είμαστε σε θέση να κάνουν ελέγχους, που θα το διασφαλίσουν αυτό» διαβεβαίωσε.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή