Το «φάντασμα» της Ελιζαμπέτ Μπορν. Στο περιθώριο η Γαλλίδα πρωθυπουργός

Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2022 13:33
UPD:15:03
REUTERS/POOL
A- A A+

Ελίζα Καραγιώργη
[email protected]

Ερωτηθείσα από το LCI το απόγευμα της Πέμπτης, για το εάν επρόκειτο να αναλάβει την ευθύνη της στις 5 Ιουλίου κατά τη διάρκεια της Διακήρυξης γενικής πολιτικής η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν απάντησε: «δεν έχω αποφασίσει» ακόμα. «Δεν κάνω στον εαυτό μου τέτοιου είδους ερωτήσεις, αναλαμβάνω δράση».

Και εδώ ξεκινάει ένα πρόβλημα -ακόμη- για τον Εμανουέλ Μακρόν και την πρωθυπουργό του, την οποία η γαλλική Liberation χαρακτήρισε: «Το φάντασμα του Ματινιόν», στο πρωτοσέλιδο της Παρασκευής.

Αν κάποιος ή κάποια άκουσε προσεκτικά το διάγγελμα Μακρόν, ο Γάλλος πρόεδρος δεν ανέφερε πουθενά το όνομα της Μπορν. Από τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ο αρχηγός του κράτους έχει πάει μόνος του για να βρει διέξοδο από την κρίση που συγκλονίζει τη χώρα.

Αποδυναμωμένη από την έλλειψη απόλυτης πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση, η Πρωθυπουργός βρέθηκε στο περιθώριο, παρακολουθώντας από το Matignon (σ.σ. την πρωθυπουργική κατοικία) τον πρόεδρο να δέχεται τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Εκ δεξιών και εξ αριστερών, αρκετοί αξιωματούχοι κάλεσαν τις τελευταίες ώρες την πρώην υπουργό Εργασίας να παραιτηθεί. «Ως πρωθυπουργός, η Ελιζαμπέτ Μπορν είναι η ηγέτιδα του προεδρικού συνασπισμού. Έχασε τις βουλευτικές εκλογές και ως εκ τούτου πρέπει να παραιτηθεί», διαβεβαίωσε την Τετάρτη ο Φιλίπ Μπαλάρ, ο νέος βουλευτής του Εθνικού Μετώπου.

«Αυτή η γυναίκα δεν έχει καμία νομιμότητα, μηδέν! Χάνουμε τον χρόνο μας, μέχρι να φύγει», την αποδοκίμασε και ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν.

Ο επιδραστικός Φρανσουά Μπαϊρού την κατέκρινε «με το γάντι»: «Οι καιροί επιβάλλουν ο πρωθυπουργός ή η πρωθυπουργός να είναι πολιτικός, να μην έχουμε την αίσθηση ότι η χώρα κυβερνάται τεχνικά».

Στόχος της Μπορν να ανακτήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη πριν την ψήφο εμπιστοσύνης στις 5 Ιουλίου. Άλλωστε ο Μακρόν είχε λόγο που τοποθέτησε στον πρωθυπουργικό θώκο την πρώην υπουργό εργασίας: την μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό.

Η ομιλία της στην Εθνοσυνέλευση θα αναμένεται με ανυπομονησία και αναμφίβολα θα παρακολουθηθεί πολύ στενά στα... υψηλά πολιτειακά κλιμάκια.

Σε αυτούς τους αναποφάσιστους καιρούς, η κυβέρνηση δεν είναι σίγουρη ότι θα μπορέσει να περάσει τα μελλοντικά της νομοσχέδια. «Η Μπορν έχει αναμφισβήτητα προσόντα, αλλά μπορεί να μην έχει την κουλτούρα του πολιτικού αγώνα», τονίζει ένας βουλευτής του MoDem (Mouvement démocrate). «Ίσως η επιθυμία του προέδρου να της δώσει άλλη μια ευκαιρία…».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή