Γαλλία: Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης θα καταθέσει η Αριστερά

Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2022 15:54
UPD:16:05
REUTERS/GONZALO FUENTES
A- A A+

Η Γαλλία βρίσκεται οριακά σε κίνδυνο ακυβερνησίας, με τον Εμανουέλ Μακρόν να χάνει την Κυριακή κατά τον β' γύρο των βουλευτικών εκλογών, την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

Ως τελευταία εξέλιξη, η αριστερή συμμαχία Nupes, η οποία έχει πλέον 131 βουλευτές στην Εθνοσυνέλευση, θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης υπό την πρωθυπουργία της Ελιζαμπέτ Μπορν, στις 5 Ιουλίου.

Η πρόταση μομφής είναι ένα μέτρο που επιτρέπει στους βουλευτές να εκφράσουν την αποδοκιμασία τους για μια κυβέρνηση και μπορεί να οδηγήσει στην ανατροπή της.

Για να καταθέσουν μια πρόταση, τα μέλη πρέπει να σχηματίσουν μια ομάδα αντιπολίτευσης τουλάχιστον 58 βουλευτών. Ωστόσο, αυτός ο τύπος προσέγγισης σπάνια έχει πετύχει και φαίνεται περίπλοκος σήμερα. Απαιτεί απόλυτη πλειοψηφία και άρα συμμαχία, που είναι απίθανο στη συγκεκριμένη περίπτωση, μεταξύ όλων των δυνάμεων της αντιπολίτευσης.

Πάντως, ο Εμανουέλ Μακρόν, υποδέχθηκε την κ. Μπορν στο Ελιζέ το μεσημέρι για γεύμα. Παρόντες ήταν ο Φρανσουά Μπαϊρού και ο Εντουάρ Φιλίπ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή