Κίεβο: Γιατί προειδοποιεί για κλιμάκωση των επιθέσεων αυτή την εβδομάδα

Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2022 07:55
UPD:07:58
via REUTERS/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SER
A- A A+

Καθώς η Ουκρανία «κινείται» πιο κοντά στην ΕΕ, με τους Ευρωοαίους ηγέτες να αναμένεται να συζητήσουν την πρόταση της Κομισιόν για την υποψηφιότητα ένταξης της χώρας κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες στις 23-24 Ιουνίου, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προειδοποιεί ότι η Ρωσία θα εντείνει αυτή την εβδομάδα τις επιθέσεις της. 

«Αύριο ξεκινά μια ιστορική εβδομάδα», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος στο τελευταίο του μήνυμα το βράδυ της Κυριακής, προσθέτοντας:  «Νομίζω ότι είναι προφανές σε όλους ότι από το 1991 υπήρξαν λίγες τέτοιες μοιραίες αποφάσεις για την Ουκρανία όπως περιμένουμε τώρα» (αναφερόμενος στη χρονιά που η Ουκρανία κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση). 

«Και σε μια τέτοια εβδομάδα, θα πρέπει να περιμένουμε μεγαλύτερη εχθρική δραστηριότητα από τη Ρωσία. Και όχι μόνο εναντίον της Ουκρανίας, αλλά και εναντίον άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Ετοιμαζόμαστε. Είμαστε έτοιμοι. Προειδοποιούμε τους εταίρους», είπε.

Αν και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι η Μόσχα δεν έχει «τίποτα εναντίον» της προσπάθειας ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε ότι η Ρωσία παρακολουθεί στενά την προσπάθεια του Κιέβου, ειδικά υπό το φως της αυξημένης αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών μελών.  «Όλοι γνωρίζουμε για την εντατικοποίηση των συζητήσεων στην Ευρώπη για την ενίσχυση της αμυντικής συνιστώσας της ΕΕ», είπε ο Πεσκόφ. «Οι συνιστώσες του στρατού, της άμυνας και της ασφάλειας συζητούνται και όλα τα είδη μετασχηματισμών που συμβαίνουν εκεί, και φυσικά τα παρατηρούμε όλα διεξοδικά». 

Μια απόφαση της ΕΕ υπέρ της τελικής ένταξης του Κιέβου θα έφερνε την Ουκρανία σε καλό δρόμο για να πραγματοποιήσει μια φιλοδοξία που θα ήταν απρόσιτη για την πρώην σοβιετική δημοκρατία πριν από τη ρωσική εισβολή.

«Ολόκληρες γενιές πάλεψαν για μια ευκαιρία να δραπετεύσουν από τη φυλακή της Σοβιετικής Ένωσης και, σαν ελεύθερο πουλί, να πετάξουν στον ευρωπαϊκό πολιτισμό», δήλωσε την Κυριακή ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Ουκρανίας, Ρουσλάν Στέφαντσουκ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή